Sociala medier och lärande organisationer

Det här är min dotter Smilla och hennes kusin. Smilla håller i fjärrkontrollen till en radio och hennes kusin håller i en kontroll som höjer och sänker morfars sjuksäng. Detta är dock inte viktigt. För dem är allting som är av en viss storlek ”en telefon”.

Det beror inte på att de själva kommit på att det finns tekniska apparater som man pratar i. De har givetvis kopierat detta beteende från vuxna människor runt omkring dem. Fenomenet i sig är mer anmärkningsvärt än vad man först kan tänka. Detta fenomen döptes av etologen Richard Dawkins till mem. Ett mem är en socialt överförbar kunskap om någonting. Hela vår utveckling som ras bygger på mem. Att vår art har kunnat uppfinna månlandare, ipods och jazz är alltsammans ett resultat av mem som förts vidare generation efter generation och som kompletterats med allt fler mem. Ju mer vi exponeras för andra människor desto fler mem samlar vi på oss.

Låt mig mutera tankarna ovan ett steg till med en anekdot från förra veckan. På arbetet stod jag inför en utmaning. En kund bad mig att hjälpa honom se över en lämplig strategi för att införa ett antal förbättringar i dennes organisation. Kruxet var att hans VD inte var övertygad om dessa förbättringar var positiva och kunden behövde därför bland annat hjälp med att finna rätt argument. Dessvärre var jag ganska oerfaren inom det utpekade området. Jag beslöt mig för att testa en intern kanal vi använder på företaget för kommunikation. Denna kanal är som en ”facebook” där108 000 anställda finns representerade. Jag postade min fråga på engelska och kastade den rakt in bland alla miljoner år av yrkeserfarenhet som fanns mellan hundratusen hjärnor. Jag frågade rakt ut i etern ifall de hade några bra argument de skulle använda ifall de var i min situation. Vidare frågade jag ifall de hade några erfarenheter de ville dela med sig av från liknande uppdrag. Sen gick jag och hämtade kaffe.
När jag kom tillbaka hade tre människor i tre olika världsdelar svarat mig. En kvinna i USA erbjöd sig att ringa upp mig direkt, en annan hade en presentation han ville dela med sig av och den tredje hade nyligen skapat en rapport om ämnet (baserat på sina erfarenheter av att genomföra det jag stod inför med ett stort holländskt bolag). Stanna upp och tänk en sekund på detta.

Det är detta som är den moderna organisationens sätt att replikera sina mem.
När du kopplar samman människor på detta viset får du en kollektiv hjärna med en kapacitet som inte går att mäta. Bara innovationsförmågan i 100 000 hjärnor är ett kapitel för sig. Du för samman människor i olika kulturer som jobbar i olika branscher på olika nivåer. Resultatet är en korsbefruktning som är ”massans visdom” på global nivå. Jag skulle kunna bli ännu mer dramaturgisk genom att påstå att det sociala perspektivet på informationstekniken är en djup integration mellan människa och teknik.
För mig är det exakt detta som är styrkan i sociala medier, detta är på flera sätt nästa steg i vår evolution.

Det tragiska i det hela som jag ser det är att det är den yngre generationen som förstått detta sedan långt tillbaka. Det är de däremot de äldre som varit med länge som inte gjort plats i sin begreppsvärld för detta perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.