Tronskiftet – när seniorer blir ägda

Jag fick jag höra om en generationskonflikt som ibland uppstår i invandrade familjer. Barn är fenomenala på att ta till sig språk. Mellan två och fyra års ålder öppnas en dörr på vid gavel till hjärnans språkcentrum och barn är programmerade att absorbera språk vid denna tid. Som du kanske reflekterat över är det betydligt svårare att lära sig ett nytt språk som vuxen. Din förmåga att tala ett språk blir ofta det avgörande för hur väl du kommer in i den nya miljön.

I en familj från en kultur där fadern är auktoriteten i familjen, kan det uppstå en konflikt när barnen är de som är mest införstådda med den nya kulturen. Det kan vara en påfrestning för självförtroendet som familjens patriark när den tioåriga dottern ständigt behöver agera språkrör i kontakten med myndigheter eller får förklara praktiska saker (som att brustabletterna inte alls är stolpiller). Under dessa premisser blir barnen makthavarna i familjen eftersom det är de som har tillgång till information. Denna situation är även en analogi för hur många arbetsgivare till 80- och 90-talister utmanas idag. Även dessa fostrades i ett samhälle där det hette att pappa vet bäst.

Pappa vet definitivt inte bäst längre och du får säkerligen ofta höra historier om vuxna som underkastas sina barns teknikkunnande (”Alexander, kan du ladda ner den nya versionen av internet så att jag kan ta ut lite pengar?”). När det handlar om teknik blir den äldre generationen onekligen ofta ägd.
Förr var det vanligt att vuxna spelade ut senioritetskortet mot yngre ”det är du inte gammal nog att förstå”. Idag hör jag ofta det omvända argumentet, vilket jag tror är en konsekvens av den tid vi lever i.

Många studenter anser idag att de har bättre information om skolämnen än deras expertföreläsare. Det är intressant på flera sätt. Även om du är expert och har sysslat med ditt ämne i 20 år, är din information inte färskare än det Google kan berätta om ämnet strax innan föreläsningen börjar. Det verkar som att de stora trenderna startar hos de yngre idag (därefter sprider sig trenden upp genom åldrarna som en vågrörelse tills ditt barn en dag får en vänförfrågan på Facebook från sin mormor). Förr ville företagen ha erfarna världsvana medarbetare. Senioritet signalerade att du var mer insatt (logiken var att ju äldre du var desto mer erfarenhet hade du).

Idag är fördomen om senioritet för många att du är mindre insatt. I många fall är ju tidigare erfarenheter inhämtade på en arbetsmarknad som inte ens finns idag. Företag som Ericsson har genomfört föryngringsprogram där de försökt få ner medelåldern.

Givetvis är du mer än din ålder. Sant är att tekniknyttjandet går ner i åldrarna. 50% av Sveriges treåringar använder redan internet. Det finns 90-talister som inte är med i sociala medier, på samma sätt som det finns 40-talister som är extremt uppdaterade på teknik.

 

3 svar på ”Tronskiftet – när seniorer blir ägda”

    1. Tack Ingela =) som du förstår så är jag inte medvetet respektlös mot en äldre generation utan jag försöker mer att nyansera bilden av var ”makten” i avseende närheten till information ligger idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.