Definitionen av Talang

”Finns det en stor talang, finns det även en stor vilja” – Honore De Balzac
Jag kan stolt berätta att det idag blev klart att min nya bok kommer att ges ut på Liber (arbetsnamn Talang 2.0). Den kommer att handla om tre områden kring talangbegreppet.-Vad är talang?
Vad är rätt ledarskap och rätt miljö för att behålla talanger? (Talent management)
-Vad är din talang?
Boken riktar sig till människor i ledande befattningar. En stor portion är riktad till HR-arbete men utan att för den del exkludera läsare som saknar erfarenhet av HR. Utöver denna yrkesmässiga inriktning är det tänkt att innehållet träffar den som är intresserad av motivationspsykologi och talangbegreppet .

Definitionen av talang
Jag vill dela min tanke från boken om vad jag anser är ett rättvist sätt att definiera begreppet talang i modern tappning.


Förr: Talang 1.0

Den klassiska definitionen bygger på en ogrundad och mytisk idé om att det är medfödda gåvor som skapar högpresterande människor. Talangen är enligt detta perspektiv en skräpvariabel beskrivandes en extern faktor (en gåva som skänkts till någon via DNA, slumpen, ödet eller högre makt). I denna världsbild är det bara vissa utvalda människor som har ”kronisk talang” genom suspekt anatomi som läshuvud, musiköra, pianofingrar och näsa för affärer.
Att i klassisk tappning kalla någon för en talang är att påstå att denne skänkts sina gåvor.

Nu: Talang 2.0
Talang är ett signum för någon som av egen kraft är fantastisk på det han eller hon gör. Talang är en intern faktor. Alla kan bli en talang förutsatt att det finns engagemang, tid och en stark inlärningsprocess. För en verksamhet, är en talang ”en person som med sin kompetens, personlighet och kapacitet på ett kraftfullt sätt bidrar till företagets överlevnad och utveckling”.
Att i modern tappning kalla någon för talang är att påstå att denne person blivit exceptionell genom medveten träning och disciplinerat fokus.

H
ar du en annan definition av talang som du skulle vilja delge?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.