Rekrytering av unga talanger – (den sarkastiska versionen)

Fem steg i rekryteringsprocessen som ibland sätter krokben på sig själv.
(exempel nedan beskriver inte en speciell arbetsgivare utan representerar en karikatyr av en generell  misslyckad rekrytering)

Moment Fallgrop
Vi utformar en kravprofil Med ett antal modeord vilka beskriver en person som känns modern men som vi egentligen inte vet varför vi vill anställa (alla konkurrenter verkar vilja ha dessa drag så det kan inte vara fel, eller?).
”Sökes: en kreativ, engagerad, självgående talang*” (*till en konservativ, monoton, hierarkisk arbetsplats)
Vi försöker finna rätt CV Intressanta kandidater återanvänder modeorden från vår annons ovan med hög frekvens precis som de lärt sig på alla jobbsökarkurser. Genom detta blir de automatisk flaggade som lämpliga i sökmotorn. De beskriver som regel därmed ”en idealisk Mållgan”.  (De söker ett jobb de inte vet om de egentligen vill ha, med en profil som inte egentligen beskriver dem, med hopp om att bli uppmärksammad av en organisation som egentligen inte är intresserade av den profil de söker)
Vi träffar ett urval av kandidater Vi bedömer urvalet antingen:
A:deduktivt  dvs baserat på vår magkänsla vilken vanligen är ett mått på hur väl vi anser att kandidaten ”är som vi”. Inte sällan grundar vi vårt intryck på vår värdering av personens privatliv ”Jaså du spelar också hockey? Rätta virket!” (*gör pistolen och leendet*)
Eller
B: induktivt dvs genom att följa en definierad lista vilken vanligtvis tar liten hänsyn till mjuka faktorer
”Du är visserligen socialt handikappad, ett totalt ufo och en fanatisk samlare utav Nazi-porslin men du är också banne mig systemvetare. Välkommen ombord!”
Vi testar kandidaterna Med obskyra tester vilka ofta inte är vetenskapligt byxmyndiga. Dessa tar fram information vilken egentligen inte är applicerbar i deras yrkesroll.
”Ditt ledarskapsdjur är åkersorken. Du är konflikträdd men överlever de flesta organisationsförändringar genom din totala brist på ambition”
Vi utför introduktionsprogram Som ofta består av en oinspirerande checklista vilken en sömnig chef på slentrian bockar av (för att därefter snabbt återvända till det denne uppfattar som riktiga/viktiga arbetsuppgifter)
”Ok, skriv under detta formulär vilket garanterar att du nu är genuint inspirerad av våra värdeord – Check!”

Ja, jag är givetvis ganska ironisk. Verkligheten gör dock tyvärr att det är mindre humor i denna sammanställning än vad det borde. Det finns en mycket bitter eftersmak med slarviga rekryteringar. Speciellt fenomenet med att rekrytera personlighetsdrag som ”ligger i tiden” är en vanlig fallgrop i mitt tycke.

Ett svar på ”Rekrytering av unga talanger – (den sarkastiska versionen)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.