Att få fram det bästa hos introvert arbetskraft

“Betydligt färre människor lider av ensamhet än njuter av den”
Stig Johansson


Här följer några observationer som gjorts vid studier av arbetsmiljö och extroversion/introversion.

Stress
Introverter presterar sämre under stress och bullrighet. Detta är en stor skillnad mot extroverter som istället finner nästa växel (studier visar att de märkligt nog blir bättre under press). Extroverta växer under press och aktiveras, medan introverter blir mer återhållsamma, mer passiva och reflekterande.
Framförhållning
En av de riktiga tillgångarna från introversionen är förmågan att suga in massor med opersonlig information. Sen grupperas det inom oss och vi börjar vrida vända och kritisera informationen. Efter en inre analys ser vi helt andra saker än vad som först framkom. Denna styrka för analys är bortkastad ifall tiden för reflektion inte får infinna sig. Ifall du vill fatta beslut kring sittande bord bör du ge mycket beslutsunderlag i god tid innan mötet så att alla introverter kan bidra med sin styrka.

Idédrivet arbete
Kreativitet är ett frö som behöver gro i ensamhet. I flera studier visar det sig att brainstorming i grupp vanligtvis domineras av de mest verbala deltagarna. Din röststyrka blir då lätt det som avgör ifall din idé hissas eller sågas. Att diskutera och fundera i grupp är absolut inte fel, men en introvert hjärna behöver ha möjligheten att grubbla i ensamhet. Det är inte i mötesrummet som de riktigt solklara idéerna dyker upp utan långt senare på muggen, bakom ratten, i sängen eller på joggingspåret.

Brus
Introverter vill kunna stänga ute störande faktorer. Enskilda rum hjälper oss att vara riktigt effektiva. Av den anledningen kan det vara en mycket smart gärning att uppmuntra arbete från hemmet. (Det finns få platser där jag är mer fokuserad än i mitt eget arbetsrum).  “Tystnad är stängslet kring visdom” -Tyskt ordspråk

Många bollar?
Multitasking är egentligen aldrig speciellt effektivt. Det finns en ställtid mellan varje uppgift. Detta är lätt att glömma när vi kastar oss mellan massor av uppgifter och känner oss energiska. Vi är ju aktiviterade till max och har massor av bollar i luften. Men som en klok människa sa: 
“du är kanske väldigt produktiv men inte speciellt effektiv”. Sekvens är ett optimalt sätt att jobba för de flesta människor speciellt för introverter. Låt oss bearbeta en uppgift i taget.

Kompetensutveckling
Riktig hård och fokuserad inlärning sker bäst i enrum säger experten på expertis Anders Erickson. Det är med en stenhård inåtvänd fokus som du kan putsa fram riktigt skinande talang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.