Vilken ålder är ”helt rätt” i arbetlivet? om åldersnoja

young-entrepreneur-regretEn kille med Helly-Hansen gick under slutet av 90-talet i fronten för en föryngringsvåg inom näringslivet i Sverige. Globalt var han i gott sällskap med grundarna av Napster och Linux. Plötsligt blev det ideal att vara ung, kaxig och utmanande. Nutida ungtuppar som Markus ”Notch” Persson (Minecraft), Anna Oscarsson (Kvittar), Elon Musk (Tesla) och Zuckerberg (Facebook) har  bidragit till en tidsanda där ungdomen är ideal. Veckans affärer utser årligen Sveriges supertalanger där endast människor under fyrtiostrecket tillåts vara med på listan. När är du mest attraktiv för en arbetsgivare? Har vi åldersnoja i Sverige?

amelia778421_366_250Efter 50 är du förbrukad!”- mantra på löpsedlarna det gångna året. Trots detta är det allt fler femtio-plus som får nya jobb. 2009 lyckades trygghetsrådet få ut 28% av de uppsagda tjänstemännen i nya anställningar. Idag är samma siffra 40% och ökar. Det är logiskt att äldre arbetskraft är attraktiv. Tyska arbetsministeriet kom fram till att vi är som mest produktiva i arbetslivet mellan 45 och 49 års ålder.  I västvärlden ser vi en lavinartad ökning av de som nått pensionsålder men som fortsätter att arbeta. I Sverige har företagande bland pensionärer ökat med 27% på fem år. Efter att ha läst trygghetsrådets bok ”Du har fel ålder” och DO:s rapport om åldersdiskriminering kan jag dra några slutsatser.


Åldersnoja – sant eller falskt?
young-entrepreneursMajoriteten av de som verkar på arbetsmarknaden idag (51%) upplever en ökad fokus på ålder. Åldersdiskriminering finns. Men den bor i fördomar hos enskilda individer. Tar du på dig statistikglasögon syns inte diskrimineringen lika tydligt. Att vi kategoriskt diskrimineras på grund av ålder är en bild som populariserats genom media. Ser vi på Trygghetsrådets statistik syns dock en ganska jämn fördelning över åldrarna på de som hjälps ut till nya anställningar. Många rekryterare uppfattar att idealåldern är någonstans mellan 35 och 40 från de som vill rekrytera en ålder.
Olika undersökningar säger olika saker. Uppgifter, erfarenheter och åsikter går isär när det gäller åldersdiskrimineringens påstådda existens. Jag tror att det viktiga är detta:
Världen är inte som den är, utan som vi är. Tror du att din ålder är ett problem så är den det och du kommer tolka situationen efter detta. När rekryteraren säger att ”du är överkvalificerad” hör du isåfall: ”du är lastgammal, ditt liggsår”.

komiskt är att vi alla betraktas som unga eller gamla beroende av kontexten. Denise 25 (Från DO:s rapport): ”Hos oss är det en fördel att vara ung för vi är mer trendiga för det ger mer kunder så. Och det är en positiv grej. Är man lite äldre så
är det svårt att jobba hos oss. Då har man inte samma glöd som
vi unga har. Är man typ 38 år och är jättetrött och har 3–4 barn
hemma och kommer till jobbet då har man inte den inställningen
att man ska kunna prata med kunder.”

Kompetens vs Erfarenhet
Jonas_Birgersson_hel_200Det har skett en förskjutning i värdet av erfarenhet. För vad är det för styrka att ha erfarenhet från ett yrkesliv som inte finns längre. Det är inte längre naturligt att göra det längsta skägget till chef. Många branscher ömsar skinn varannat år. Författaren Fredrik Svensson har påtalat den absurt korta halveringstid som finns på utbildningar idag. En examen på 50-talet räckte fram till pension. Idag är en utbildning irrelevant efter bara några år. Erfarenhet och kompetens är som bekant inte samma sak. Kompetens blir en färskvara och i den ekvationen är de yngre ofta närmare samtidens krav. Ålder såväl som ungdom är egna kompetenser i sig.
Den riktiga fusionen sker när båda dessa element sammanförs utan hierarki på en arbetsplats. Jag kan förstå motivet att söka önskat åldersspann i en annons ifall kollegorna är av samlad ålder och du eftersträvar större spridning.

Världen förändras snabbare än någonsin… gäsp
spotify_2203230cEn klyscha som är helt sann. Fler länder är uppkopplade mot det kapitalistiska nätverket. Prispress är global inte regional. Konsumenter mer insatta än någonsin tidigare i prisbild och produktkunskap. Branscher förändras över en natt när nya grepp välter traditionella affärsmodeller som korthus. Nationalencyklopedin, Wayfinder, Kodak, Itunes och On Off är färgstarka offer för dessa vändningar. Framgångsrikt bemötande av en ny värld kräver ett nytt sätt att tänka på. Googles medarbetare får disponera 20% av sin tid på egna idéer. 50% av Googles innovationer är sprunget ur detta. Stor spridning av perspektiv, erfarenheter och kompetens ger en mer innovativ kultur, detta är bevisat gång på gång i kliniska studier. Innovation får du på köpet när du blandar människor av olika åldrar, kulturer och kön.
Motsatsen till mångfald är enfald

Notis: åldersdiskriminering är ett mångbottnat begrepp som inbegriper både urval av rekryter såväl som företagskultur. I blogginlägget refererar jag främst till perspektivet vid en nyanställning.

4 svar på ”Vilken ålder är ”helt rätt” i arbetlivet? om åldersnoja”

  1. Själv är jag 50+ och har arbetat (och arbetar fortfarande) med digital kommunikation sedan mitten av 90-talet och e-handel sedan 11 år, men nej något nytt arbete inom samma område verkar hopplöst. Jag fortbildar mig ständigt genom utbildningar, seminarium och läser, engagerar mig privat i sociala media och tycker faktiskt att jag kan mäta mig med 30-åringarna. Vad sjutton skall man göra? Jag älskar digital kommunikation och vill verkligen vara med ett tag till inom den digitala revolutionen.

  2. Har själv sökt jobb i4 år sedan jag fyllde 50 och det är mitt tycke rent nonsens att påstå att åldersvariabeln inte spelar roll. När de flesta rekryterare är yngre än man själv så minskar chanserna drastiskt ändå förväntas jag jobba i minst 11 år till. Att många. 50+ startar företag är därför inte konstigt då det är det alternativ som står till buds. Har 200 högskolepoäng och jobbat i ledande befattning. Har förstås eget företag.

    1. Hej håller absolut med!!! Ålder och att tala något icke europeiskt språk är det som gäller i dag! Alla vill och kan inte starta eget, jag tillhör dem suck. Jag talar 4 språk har arbetslivserfarenhet på ca 30 år men valde att vid 40 gå vidare och klarade mina utbildningar betydligt bättre än de mellan 25-35! Har över 300 HP med en universitetsutbildning. Kommer på intervjuer men sedan är det stopp när de får veta att jag är 50+. Så rådet till unga är läs aldrig vidare efter 40 vad än regeringen säger. Åldersnoja är något mycket påtagligt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.