Lär dig att tänka SMART!

”Fantasi är viktigare än kunskap”
-Albert Einstein

Sigmas starkaste värdering ligger inkapslat i vårt SMART-koncept. Men vad innebär då denna kryptiska term?
Jo, som individer siktar vi på att ständigt finna nya möjligheter där andra ser lågkonjunktur eller återvändsgränder. Att tänka SMART är att utmana konventionerna och finna kreativa lösningar. Dock så är det inte alltid lätt att vara briljant, sprudlande och kreativ. Alla har vi samma hårdvara (läs:en hjärna), men det är vår mjukvara (läs:våra mentala strategier) som vi kan arbeta med (och ibland behöver vi ”ladda hem” en nyare version). Därför vill jag nu dela med mig av något jag kallar för kreativitetsmanualen 1.0. Det är en samling med rön, filosofi och psykologiska ”tricks” som du kan använda för att bli ännu SMART:are. Jag vill trycka på min övertygelse här, nämligen att: Alla är kreativa! Däremot har vår kultur ofta en tendens att avprogrammera oss från vår kreativitet ibland (Fråga dig själv varför ALLA barn kan teckna, medan endast en mindre grupp vuxna anser sig kunna detta?). Att vara SMART har bevisligen många sidor (vad det gäller bloggande är det exempelvis SMART att publicera ditt inlägg kl 15.00 en onsdag eftersom det statistiskt sett finns flest läsare just då).

Alla vet att kreativitet är något som är bra och som gagnar ett SMART företag. När man frågar någon vad kreativitet är inser man att det finns lika många definitioner på ordet som det finns människor.
Givetvis blir det då svårt att fånga in ett sånt vitt begrepp i ord.
Kreativitetslitteraturen kryllar av plattityder som säger ”tänk som ett barn!”, ”Tänk tvärtom!” eller ”Gör ingenting!”.
Men HUR blir man mer kreativ egentligen?

Jag har utgått ifrån en tes om att sann kreativitet inte är en roll utan fyra olika roller av tänkande. Den första rollen är ASTRONOMEN i min metafor. Astronomen är den person som upptäcker BEHOV (planeter). Den andra rollen är FORSKAREN. Forskaren är ”människan med glödlampan” som kommer på idéen till att fylla behovet (dvs uppfinner rymdraketen). Ytterliggare roller är VD:n och ASTRONAUTEN, men dessa förklarar jag nedan i manualen. Manualen är gjord för att kittla din förmåga att vara kreativ i och utanför din yrkesroll. Jag har strävat efter att detta skall vara en manual för den kreativa processen och inte bara en flummig samling av klicheér. Dock så uppskattar jag att få ta del av tankar, synpunkter, tips och kommentarer på materialet. Åsikter är den valuta jag vill ta del av.

Varsågod!

ps: Ett tips! Ifall ni skall skriva ut den så välj ”booklet” och ”left bind”, på era skrivainställningar. Då blir det en liten broschyr av det hela.

Här kan du ladda ner kreativitetsmanualen 1.0 !
(den är helt gratis, men det bör tilläggas att detta är en komponent i Egonaut Ledarskapsprogram och även ett kapitel ur min bokserie med samma namn)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.