”Fit in or fuck off” (dagens föreläsning med CISV)

Ok, jag erkänner att titeln kan ha en viss provokationsfaktor. Låt mig förklara sammanhanget. Idag var jag och hade en workshop för CISV i Landskrona. Detta är en ideell organisation som byggts kring en fantastiskt fin tanke. Deras filosofi är att framtida konflikter och krig förhindras genom att barn från olika länder lär känna varandra (”Genom barn fred i världen”). Varje år organiserar de sommarläger där barn från hela världen träffas och bor tillsammans under flera veckor.
Jag var där för att tala med dem om ledarskap och generationsperspektiv. Ledarskap får onekligen en annan vinkling i en ideell organisation. Kul var att deltagarna var unga. Det var nästan uteslutande Generation Y som var där idag vilket var jättekul.
Det första vi gjorde var att deltagarna tillsammans fick bygga generationsprofiler baserat på de erfarenheter de hade av andra generationer.

Här fick vi oss en hel del goda skratt. Jag fick bland annat lära mig att:
Babyboomers ”provpackar” , ”planerar sitt liv efter vädret”, samt ”gillar inte att flytta eller att byta jobb”.

Generation X
beskrevs som ”kritiska”, ”insnöade på genusfrågor” samt  ”tuffa som chefer” (någon beskrev hur hennes Generation X chef hade mantrat ”Fit in, or fuck off”).

Generation Y
beskrev sig själva som ”curlade”, ”stressade tidsoptimister” som ”ser teknik som en självklarhet”.

Efter att ha gjort den här övningen med olika grupper tidigare har jag kommit fram till följande:
Folk kan som regel mycket om generationsteori utan att läst, forskat eller reflekterat över det. I princip alla de attityder som framkommit ovan är sådant som är statistiskt styrkt (förutom ”provpackandet” som jag inte hittat någon källa till).
Det var mycket kul att få privilegiet att tala inför CISV idag. Ifall du sysslar med ideell välgörande verksamhet får du gärna kontakta mig ifall du är intresserad av generationsarbete eller talent management. Den typen av uppdrag gör jag nämligen kostnadsfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.