Litteratur

På denna sida återfinns min litteratur. Till dags dato har jag skrivit sju managementböcker och två skönlitterära verk. Jag är alltid intresserad av synpunkter på mina böcker.

Själv

Själv – Kraften i egentid
Boken gräver sig ner i det mänskliga behovet av att få vara för sig själv: Självsamhet är konsten att njuta av sitt eget sällskap. Det är en plattform för dagdrömmar, grubblerier, kreativitet, och analys. Fast främst är självsamhet en känsla som gör att egna stunder blir en njutning och en källa ur vilken vi hämtar de bästa av våra tankar. Läs mer här

Introvert – Den tysta revolutionen
Om en fascinerande resa mot att förstå en missförstådd personlighetstyp.
I vår tid verkar ”utåtriktad och flexibel” vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kunde vara mer fel. Att vara introvert är en gåva. Boken utges under våren av Forum Förlag. Läs mer här

Talang 2.0 : Från medarbetare till superhjälte
Media kallar fenomenet kriget om talangerna. Det målas upp mustiga bilder om en föränderlig arbetsmarknad som allt mer byggs genom kraften hos begåvade människor. Många företag har uttalade strategier att rekrytera topp-talanger, men samtidigt finns det ingen samlad uppfattning om vad en talang är. Du kan provläsa här. Denna bok går på djupet med talangmyten och diskuterar vad som är rätt ledarskap för att leda högpresterande människor. Köp här

Generationsanpassat ledarskap – Från Pearl Harbor till Pearl jam
Boken är en fördjupning i ämnet generationsteori som med hårt fokus riktar sig till dig i en ledande position. Boken profilerar de fyra dominerande generationerna på denna planet som privatpersoner, yrkesmänniskor och konsumenter. Boken belyser vad som hänt i vår värld sedan 1925 tills nu och hur politik, krig, musik, film och ungdomskultur skapat väldigt olika förutsättningar för varje generation. Framför allt annat är detta en bok om ledarskap.
Beställ här
Typ: Facklitteratur Antal Sidor: 250

Egonaut Bok 1 – ”Jaget och ordet”
Bok 1 i Egonaut-serien tar upp två aspekter av ledarskap. Den första delen i boken handlar om jaget. Mer specifikt är detta en djupdykning i ämnen som personlighetstypologier, beteende och generationstillhörighet. Den andra delen av boken är tillägnad kommunikation. Här talar vi om modern retorik och om konsten att kommunicera effektivt.
Utges av TUK förlag

Typ: Facklitteratur Antal Sidor: 244

Egonaut Bok 2 – ”Ledarskap och kaos”
Bok 2 fokuserar på ledarskap och olika teorier kring detta. Vi diskuterar hur vi leder de unga generationerna på bästa vis. Det situationsanpassade ledarskapet är en annan komponent i bok två. Den andra halvan av boken handlar om kaos, vilket i den egonautiska tappningen handlar om både kreativitet och om att verka i komplexa system. Utges av TUK förlag
Typ: Facklitteratur Antal Sidor: 250

Egonaut Bok 3 – ”Struktur, drivkraft och påfrestningar”
Den tredje Egonaut-boken består av tre delar. Den första delen handlar om struktur och placerar personlig effektivitet och minnesteknik under luppen. Den andra delen av boken är dedikerad till att förstå drivkraft och universella faktorer för att skapa engagemang. Den sista delen av boken innehåller en verktygslåda för att ta hand om påfrestningar i yrkeslivet så som stress och konflikter. Utges av TUK förlag
Typ: Facklitteratur Antal Sidor: 242 

26 reaktion på “Litteratur

 1. Hej Linus!

  Jag ville bara säga att jag tjuvkikar på din hemsida då och då. Ser att din nästa bok kommer ut i maj, jättekul och verkligt intressant!

  Verifieringen av e-psotadressen är ju hysteriskt rolig. Dra cigarren till grisen… :)

  Lycka till med lanseringen av nya boken! Hoppas att den kommer som ljudbok? Min ADHD hjärna har mycket lättare för att lyssna på en bok framför att läsa den.

  Vänligen Mia Johnsson

 2. Hej Mia! =) Du är inte den Mia som jag arbetade med en gång i tiden va?
  Hur som helst, tack för intresset. Jag hoppas min nästa bok kommer falla i smaken även om jag tror att den handlar om en personlighetstyp som du inte har. Kanske det som är allra intressantast är iochförsig att läsa om det man själv inte är för att förstå andra bättre =)
  Tack för att du tog dig tid att skriva

 3. Pingback: Snappsen kommer, snappsen kommer…. | hassehissardissar

 4. Tackar för din bok ”Introvert..”. Känns lite som jag kunde skrivit den, förutom förbättring matte pga lärare. Det där med att vara inomhus känner jag igen från en gymnasielärare. Han sade att satt inomhus en sommar och förstod inte vitsen att man måste vara ute.
  Gillar filmexemplen i boken. Har bara sett en säsong av ”Mad med” men Drapers introvertism handlar en del om att han skäms, döljer sig bakgrund och rätta identitet.
  Om att Martin Luther Kings jrs är introvert så har han sagt att han är ambivert. Jag vet inte om det är typiskt för introverta att improvisera ihop tal (på kort tid?) som ”I have a dream”? Ambivert med detta tal är ju det bästa av två världar, kombinationen av intro- och extrovert.

 5. Läste precis Introvert, den tysta revolutionen.
  Ville bara tacka för intressant och bra läsning.
  Mycket kändes igen, en yttre bekräftelse på det som finns här inne :)
  Jens

  • Hej Jens,
   det är jag som tackar. Det glädjer mig verkligen att du känner dig bekräftad i din gränslösa inre värld.
   Trevlig helg! =)

 6. Har just läst klart Introvert, och även om jag inte gillar den till 100% så är det nog en av de mer omvälvande böcker jag läst, eftersom den sätter fingret på en olikhet som jag tidigare upplevt som rent negativ eller sjuklig.
  Tyvärr har jag också förstått att jag jobbar med ngt som är ganska fel för min personlighetstyp, vilket kanske förklarar varför jag vantrivs.
  Men det känns ändå skönt att förstå att jag inte är ensam, och att det snarare är samhället som lutar lite för mycket åt ena hållet.

  Det jag inte gillade med boken var att du ofta är väldigt kategorisk. Jag får tex 54 poäng på ditt test, men jag kommer aldrig i tid eftersom jag är tidsoptimist och hellre stressar till mötet än att behöva sitta och vänta. (Fast det kanske handlar om att jag då slipper kallprata, utan kan smyga mig in på mötet eller föreläsningen utan att behöva vxla ord med ngn…) Jag skulle hellre sett att du skrev många istället för alla eller kan vara istället för är.

  mvh Markus

 7. Jag läste precis Introvert och det är det bästa jag läst i ämnet! Skall definitivt köpa fler av dina böcker.

  Jag är introvert och har alltid haft en känsla av maktlöshet när det gäller arbetslivet. Jag har länge sett mig själv stanna kvar på samma arbetsplats i hela mitt liv, trots att det inte är något jag brinner för. Anledningen är att arbetsintervjuer skrämmer mig något oerhört. Det tar så emot att sitta mitt emot en rekryterare med det outtalade kravet på sig att entusiastiskt presentera sig själv på ett extrovert sätt. Det klara budskapet är genomgående att en skall vara extrovert för att få ett arbete. Jag tycker att jag duger precis som jag är men jag är allt för väl medveten om att andra inte tycker det. Din bok fick mig att se det på ett helt annat sätt och det är stort i mitt liv, väldigt stort. Jag tänker mig att jag kan försöka mig på ett byte av arbetsplats i framtiden. Jag kommer även att försöka fullfölja min dröm om att frilansa som retuschör. Tänk att en lägger drömmar på is för att en inte passar in i samhällsnormen!

  Insikten att social kompetens inte är detsamma som att vara social var också en dörröppnare för mig. Jag är definitivt en bra lyssnare och jag snappar upp stämningar och underliggande meningar väldigt lätt. Min extroverte sambo gör det däremot inte, han är som en bulldozer i sociala sammanhang. Jag har alltid undrat hur det hänger ihop, och att jag egentligen måste vara helt ute och cyklar, jag är ju inte alls social.

  Kort sagt; tack för en fantastisk bok, den kommer att förändra livet för mig!

 8. Boken ”Introvert” vad den bästa boken jag läste under förra året, jag slukade den på ett flyg till USA. Jag fick namn och definitioner på många halvdunkla känslor och reflektioner jag haft om varför jag gillar det ena eller andra…och jag gillade din humor och kanske framförallt ditt språk. Varenda verb satt klockrent.

  Nu ska jag läsa dina andra böcker. Tack för att du skriver!

 9. Hej Linus!
  Jag vill bara tacka för att du skrivit boken Introvert. Jag brukar inte ha några större svårigheter med att sätta ord på både tankar och känslor, förutsatt att jag får skriva istället för att prata förstås. Men din bok gav mig de exakta formuleringar som jag så länge letat efter både för att kunna förstå mig själv, men även för att förstå hur jag kan uppfattas av andra. Samtidigt blev jag på något sätt stärkt av att läsa boken. Som att man får mer mod och energi till att tacka nej till alla sociala event som man egentligen inte vill gå på. En insikt om att det inte är fel att sitta ensam hemma en lördagskväll och plöja ett par pocketböcker. Fortsätt som du gör för det är grymt bra!

  Med vänliga hälsningar, Irina

 10. Pingback: Everyone shines, given the right lighting | NY VY

 11. Hej Linus,

  Tack för en inspirerande föreläsning!
  (Campus Gräsvik Karlskrona 2015-05-08)

  Av parentesen ovan har du säkert redan förstått att jag är introvert.
  Efter att ha läst din bok:”Introvert”, och fått flera AHA-upplevelser så var
  förväntningarna högt ställda, men du infriade dem.

  Det var befriande att läsa din bok, då jag plötsligt förstod att jag inte är knäpp,
  utan introvert. Mitt accepterande av min introversion och en ökad förståelse av hur
  jag fungerar har underlättat mitt liv, vilket besynnerligt nog har gjort att jag
  blivit mer extrovert.
  När jag sänkte ”kravribban” blev det plötsligt lättare att vara mer utåtriktad.

  När jag inte ”måste” så kan jag…

  Mvh
  Lennart

  • Hej Lennart, tack för återkopplingen. Min upplevelse är samma som din, att inse och omfamna sin introversion gör det enklare att hantera de extraverta delarna av livet. Antagligen för att vi behöver ta hänsyn till en mindre identitet. Att våga vara bekväm med sin obekvämlighet i sociala situationer är befriande. =)
   ”Man måste ingenting” som en vis person sa.
   Ha en fin dag

 12. Hej Linus. Din bok om introversion är i princip min bibel. Redan från första sidan så var jag helt fast. Jag insåg ganska snabbt att jag själv är introvert. Jag har läst ut den enligt sidor och kapitel, men håller fortfarande på att läsa den, utforskar mina introverta drag, analyserar och reflekterar över vem jag är. Det är något jag gör hela tiden men nu har jag en massa nya perspektiv tack vare din bok. Jag kommer antagligen ta fram den här boken väldigt ofta, redan nu har jag den faktiskt i väskan nästan hela tiden. Jag tycker det är jätte fint att sitta och läsa den, reflektera och sedan skriva ner mina tankar och slutsatser kring det hela. Just nu nördar jag in mig totalt i ämnet. Jag har en tendens att göra det, speciellt när det är något nytt som jag känner starkt för rent personligt, när jag upplever att jag hittat nya stjärnor innanför mitt universum som är så otroligt viktigt för mig. Det är nästan så att jag har svårt att sluta tänka på det och analysera mig själv inom just det här, speciellt i sociala situationer. Det kommer nog att lugna ner sig när jag känner mig riktigt säker i min introversion och hur jag som introvert är. Just nu känner jag mig en aning förvirrad när det gäller den social biten, det känns nästan som att vissa drag inte stämmer överens för att jag generellt sätt känner en väldig ömhet inför människor. Men bitarna börjar falla på plats och vad jag helt säkert vet är att jag inte är extrovert. Min förvirring bygger alltså på att jag känner så mycket varma känslor för andra människor att det känns omöjligt att jag inte är extrovert på den punkten, men samtidigt är jag medveten om att introverta absolut inte är hjärtlösa psykopater, det vet jag bara genom att känna efter och reflektera över hur jag själv är. Egentligen så är det nog bara så att jag behöver mer tid på mig att smälta det hela, det är mycket som ska grubblas och reflekteras över, det är lite som att en ny uppgift har givits till mig och jag måste göra den grundligt och länge innan jag kan få helt ro. Jag måste liksom tänka igenom allt det här. Jag inser att jag skrivit ganska mycket, det blir lätt så. Hade jag pratat med dig över en fika hade jag antagligen inte fått ut så här mycket ord, men jag hade kanske ändå kunnat beskriva det lika bra, fast med få meningar. Eller ja, jag vet inte riktigt, jag föredrar att skriva, och det blir lätt väldigt mycket när jag gör det. Att skriva är för mig ett utav mina sätt att hantera information och mina tankar. Hur som helst innan det här blir en hel roman, jag hoppas verkligen att denna texten inte tog upp allt för mycket av din tid, eller att den i så fall var så givande att den var värt att spendera tid på. Jag ville egentligen bara säga tack. Tack så väldigt mycket. Jag ska bära med mig boken och alla dessa nya frön jag har inom mig, och de ska växa med mig och nya galaxer ska upptäckas. Ha det fint.

  • Hej Eli. Tack för denna smått överväldigande positiva kommentar. Det är verkligen oehört smickrande, värmande och upplyftande att få veta att något jag skrivit haft en sån anknytning till en annan människa. Det finns också en paradoxal känsla av samhörighet när jag ofta får höra numera att många känner hur ”den där boken handlar ju om mig!”. Vi är många med samma reflekterande läggning =)

   Att du tar med dig ämnet och rannsakar, analyserar och begrundar din egen person efter denna dimension är positivt på alla sätt tror jag. Det blir en intensiv period när en ny dimension utforskas på detta vis, men det kommer antagligen att lägga sig och dina nya tankar finner sin plats, förhoppningsvis med stort behag. Det du beskriver är inte en aspekt av dimensionen introvert-extravert utan något som här till dimensionen ”Agreeableness” enligt Big Five teorin. Jag tror det hade kunnat ge dig några fler svar om du hade gjort ett big five test.Här har du ett exempel på ett ganska kort men gratis sådant du kan göra direkt över nätet http://www.truity.com/test/big-five-personality-test
   Tack för att du tog dog tid att skriva. Ha en högst njutbar upptäcksfärd bland galaxerna.
   Allt gott

 13. TACK för en jätteintressant bok! Mycket igenkänning i den å mer förståelse för mig själv och även de olikheter jag och min man har!

 14. Tack! Tack för att du har gett mig mitt livs aha-upplevelse. I boken introvert kan jag läsa att jag inte är konstig, tråkig, reserverad, sur, blyg och har låg stresströskel (mentalt svag). Jag är bara introvert! Varenda kapitel, mening, ord, utropstecken och frågetecken i boken gör att mitt hjärta skuttar glatt och det är som om jag själv hade skrivit den! Tänk att jag skulle bli 52 innan detta skulle uppdagas för mig. All denna oförståelse, från andra och även mig själv! När skall jag lära mig att tycka att det är roligt att gå på fester och träffa nya människor? När ska jag kunna prata inför många om mina hjärtefrågor? När ska jag våga vara mig själv i alla lägen? Haha jag behöver inte vilja det längre. För jag är inte konstig. Jag är bara introvert! Det finns hopp :-) tack vare dig! Hälsningar Laila

 15. Bäste Linus!
  Tack för att du uttalade dig i Gokväll! Det gladde mig mycket.
  Jag anser att DU HAR ALLDELES RÄTT I DINA ÅSIKTER
  Jag har inte läst någon bok av dig men jag blir glad över att du tagit upp ämnet.
  Nu vet jag och ska läsa vad du skrivit. INTRESSANT!
  Jag är 74 år. Jag var enda barnet, jag har aldrig känt mig ensam eller haft problem med att vara ensam. Har alltid kunnat sysselsätta mig själv. Min man och jag har varit gifta i 50 år 3/9 vi har en son. Han var ensam hemma sen han var 6 år. Han ville inte ha nån barnflicka. Han blev kreativ och gjorde saker här hemma och var som ett litet hembiträde sen han kom från lekis ett par timmar på f.m. varje dag. Han är född 1973.
  Att vara ensam är att lära känna sig själv också. Att hitta sysselsättningar.
  Resonemanget om att sysselsätta ungar hit och dit är inte det ultimata. En av mina barnbarn vill vara ensam och ”puttra på” själv. Han går i klass 3. Det är för mig helt normalt, han verkar inte må dåligt för det. Jag uppmanar föräldrarna att ”låt honom vara som HAN vill” Pådyvla inte sällskap. Gör inte detta till ett problem. Jag känner hur han känner för jag har känt lika själv. Mina föräldrar hade inte tid att sysselsätta mig, det gjorde jag själv. Ungarna blir i dag stressade av att föräldrarna ska putta in barnen i alla konstillationer. Låt det komma eftersom. Aktivera inte barnen till vansinne. Vi är alla olika. Jag har jobbat på en tidning. På 90-talet skulle det var kontorslandskap, vilket är ganska störande. Det har visat sig att det inte alls var så bra som dom trodde. Överreklamerat helt enkeklt.
  Jag är glad att det är fler än jag som anser att man ska lära sig att umgås med sig själv och finna sig själv. Mången kreativitet har kommit fram av detta.

  Jag anser att jag är en harmonisk person för jag har sällskap av mig själv och mina tankar och hanterar detta på mitt sätt. Föräldrar i dag gör större sak av detta än förut. Då fick barnen vara sig själva mer än nu. På detta sätt tar man hand om sig själv, tar egna initiativ

 16. Träffade en kvinna för några månader sen. Har känt på mej att vi är ganska olika inom vissa områden och vi har också fått problem med vår relation. Tack vare din bok har jag nu insett att hon har vissa introverta drag, själv är jag ambivert enligt ditt test. När det gäller känslan för detaljer så är vi motpoler men det är ju en skitsak, värre var det med att prata om känslor där vi också hamnar på olika sidor på skalan introvert-extrovert. Nu känns det inte längre som ett problem när jag vet orsaken. Tror att det finns massor med par som kämpar med detta utan att känna till vad det beror på.

 17. Hej Linus! Har precis lyssnat på din bok om introverta. Den slog mig rakt i hjärtat. Inte bara för allt om att vara introvert och högkänslig utan dessutom om de gemensamma upplevelser av missfall som vi tyvärr delar. Vi kom också med i den där studien och det gav oss vår fina Alice. Vi delar också upplevelsen med att få en blödning som vi också var övertygade om var ännu ett missfall men sen få se det där lilla pirrar till hjärta slå. Då fick jag sätta mig ner och gråta en skvätt trots att det nu gått 6 år. Jag känner också igen mig så mycket i det sätt som vi liksom ni hanterade situation på olika sätt. Tack för en bra bok! Nu ska de andra också plöjas/lyssnas igenom ?

  • Tack för en fin kommentar. Det känns värmande när fler har samma upplevelser. Får önska dig en trevlig läsupplevelse!

 18. Snubblade in i utdrag ur engelska versionen av din Introvertbok. Äntligen fick jag en klockren förklaring till min överdrivna resfeber, som jag inte ens kunnat förklara för mig själv. Tack! Det hjälper mig att hantera den.

  Jag spred den kunskapen i min lilla blogg – ett perfekt sätt att umgås för en introvert, tycker jag: Tänka och utbyta tankar med dem som vill när man vill, utan ballast av kringarrangemang eller small talk. :)

 19. Åhhh äntligen! Jag fick din bok Introvert av min psykolog och känner att nånting har liksom lossnat, jag är inte ”utmattad” jag är ta mig f-n introvert :-). Och jag har rätt att vara det! Jag är nu 60 och har väl mer eller mindre redan tagit mig rätten att vara som jag är men att läsa och förstå att det finns underliggande mekanismer som styr mig och mina preferenser är en befrielse.
  Du skriver så många sanningar och väcker så många minnen från uppväxten. Jag kommer att predika den här bokens lov till alla jag möter, introverta som extroverta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.