Hur många minuter har vi kvar? – Domedagsklockan och du

Atomic-Bomb-Blast-1024x783En historiker påstod att när atombomberna detonerade över Hiroshima och Nagasaki förlorade mänskligheten det sista av barndomens oskuldfullhet

Vi hade nu nått den punkten i vår utveckling där vi var kapabla att förinta oss själva. Nu fanns ett mycket verkligt hot för kommande generationer att bäva inför. Margaret Thatcher skulle senare påstå att kärnvapen var bra eftersom ”de bidrog till att upprätthålla maktbalansen i världen”. Med anledning av händelsen i Hiroshima uppfanns 1947 den sällsamma installation som kallas domedagsklockan. Den är intressant eftersom den är hårt knuten till varje generation.

2 minutes to midnight
The hands that threaten doom.
2 minutes to midnight
To kill the unborn in the womb.
-Iron Maiden ”Two minutes to midnight”

Hur många minuter har vi kvar?
Vare sig du hört om domedagsklockan eller inte, så känner du den tid som dess visare beskrivit. Domedagsklockan är alltså en symbolisk återgivelse av hur nära mänskligheten är att förintas (japp en riktig solskenshistoria). Detta symboliseras genom en klocka som står ett antal minuter till midnatt.
doomsday-clockKlockslagen bestäms utav en tidning som heter Bulletin of Atomic Scientists (BAS). Om klockan når midnatt anses det att vår tid är kommen. Under årens lopp har klockan varit som värst 2 minuter till midnatt, vilket var mycket nära ett kärnvapen krig (1953) Som ljusast har den stått sjutton minuter till midnatt vilket är en långt bättre utgångspunkt (1991). Klockan uppdateras när det händer något i världen som anses ha en påverkan på vår överlevnad. Den uppdaterades senast 2012 och för nuvarande står den fem minuter till midnatt. Ursprungligen var klockan ett mått på hur nära vi är ett kärnvapenkrig, men sedan 2007 är även miljösituationen inflyttad.

flooded_ny_0
Det som är värt att tänka på är hur världen sett ut sedan 1947 och hur nivån av fara har ökat och minskat oerhört.

Olika generationer – olika hotbild
Psykologiskt vet vi att ju mer hot en människa upplever desto mindre altruistisk tenderar denne att bli. Även perspektivet på tid krymper. Människor uppvuxna under hot planerar inte långt fram i tiden utan tenderar att ta veckor som de kommer.
Generation X var unga under ett 80-tal där kärnvapenhotet cirklade som hungriga gamar. Jag minns hur vi under min mellanstadietid diskuterade världens tillstånd i min skolklass. Ingen av barnen i min klass trodde att vi skulle finnas kvar i mer än 75 år. Så färgade var vi av löpsedlarnas skräckrubriker. Vi levde med bilden av den ”röda knappen” som Reagan och Gorbatjov hade på sina valnötsskrivbord. En knapptryckning som skulle starta det tredje och sista världskriget.
Generation Y hade en helt annan utgångspunkt när 90-talet istället markerade en period av nedrustning och ökad öppenhet med det kalla krigets upphörande.
single_two_minutes_to_midnight_iron_maiden
Viktiga årtal
1953 – Under denna period bröstar stormakterna upp sig rejält. USA och Sovjetunionen provspränger kärnvapen inom en tidsram av nio månader från varandra. Relationerna mellan länderna är samtidigt präglade av arktisk kyla. Storbritannien har öppet deklarerat att de håller på och skapar kärnvapen. Klockan är två minuter till midnatt.

1963 – USA, Storbritannien och Sovjetunionen skriver på ett avtal som andas lite positivitet mitt under den karga kärnvapenkapprustningen. Avtalet förbjuder provsprängningar i atmosfären, i rymden och under vatten. Klockan backas hela tio minuter.

1984 – Ett antal negativa händelser bidrar till att 1984 blir ett mycket mörkt år. Efter att Frankrike, Kina och Indien nu börjat provspränga kärnvapen håller världen andan medan spänningarna får det att knaka i isen mellan stormakterna. Det är tre minuter till midnatt.

1991 – En vårflod av positiva politiska vindar får isen att krackelera. Glasnostpolitiken, Berlinmurens fall och upplösandet av Sovjetunionen bidrar till att skapa en ny ljus framtid. USA och Sovjet skriver på ett avtal som blir en start på omfattande nedrustningar. Klockan är sjutton minuter till midnatt.

2010 – Dessvärre har tiden sedan nittiotalet burit på en övervägande  negativ trend. Faktorer som miljöförstöring och klimatförändringar är dagens stora aber. Indien och Pakistan utför aggressiva kärnvapenprogram för att provocera varandra. Nordkorea testar kärnkraftvapen och MTV visar bara Jersey Shore hela tiden.
Sedan 2012 är klockan fem minuter till midnatt
domedagsklockan

I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones.

-Albert Einstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.