Sökes: Kompetent skitstövel


Det har bevisats i ett antal studier att vi tenderar att gradera asociala och burdusa människor som mer kompetenta än deras sociala och vänliga kollegor. Tänk så här. Ponera att vi har valet att rekrytera en av två människor. Dessa råkar dessutom vara enäggstvillingar som har en identisk bakgrund och identiska betyg. Den enda uppenbara skillnaden är att tvilling nummer 1 är surmulen och arrogant, medan tvilling nummer 2 är social, öppen och medgörlig. Undersökningar visar att vi tenderar per automatik att se tvilling nummer 1 som den mer kompetenta av de båda? Varför resonerar vi så? (detta är alltså en bedömning vi gör innan vi arbetat med dem)
Det kan ju vara intressant att ha med som inparameter vid försäljning av teknisk kompetens att asocialt beteende kan spela i vår favör (kanske är det därför som Dr.House och Gordon Ramsey kommer ”undan” med sitt beteende)

Vill du läsa mer om en av dessa undersökningar så titta här

Notis: Beklagar få poster den senaste tiden. Jag arbetar nu för fullt med att redigera färdigt min bok om generationsanpassat ledarskap som kommer att hamna i handeln i början på Juni.

2 svar på ”Sökes: Kompetent skitstövel”

  1. Jag tror att orsaken hänger ihop med vår autonoma respons vid faror. De egenskaper som krävs vid akuta krislägen är att vara strukturerad, fokuserad och INTE öppen, trevlig och social. Och eftersom vi fortfarande har en del grottmänniska i oss och vet att dessa beteenden är viktiga i kris tolkar vi felaktigt samma beteenden som kompetens i helt andra sammanhang. Det är min tro i alla fall och jag tycker samtidigt att det är tragiskt. För ofta är det på grund av rädsla för att visa sin egen inkompetens som många visar upp ett ”stone-face” och vågar inte vara öppna och sociala i arbetssammanhang. Allt för många gånger som konsult har jag träffat människor som är rädda för att skämta för att de är rädda att de tappar anseende då. Rädda för att uppfattas som inkompetenta om de inte är seriösa nog…

  2. Du har säkert rätt i koppling till att vara hård och fåordig och överlevnad. Kanske är det därför som Clintan, Arnie och Sylvester lyckats bra med sina ”starka tysta” karaktärer. Det känns mer ”rätt” att någon som är socialt frånvänd är mer kompetent. Den psykologiska teorin var även att vår bedömning ligger i vår tro på en universell rättvisa och att någon som är dålig socialt då borde vara bättre kompetensmässigt.
    För övrigt tycker jag att du är väldigt kompetent Tomas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.