Generation Z – Ett paradigmskifte?

Generation Z (2002 – 2022)

Var är nästa generation på väg då? Vad blir det av en grupp människor som är digitala infödingar och som dyker upp i en statusuppdatering på Facebook bara fem minuter efter sin födsel? Eftersom de äldsta av generation Z fortfarande bara är barn, kan vi givetvis inte veta. Ingen vet vilka världshändelser som ligger framför oss. Med den enorma globalisering som sker är det möjligt att morgondagens samhälle är absurt annorlunda från dagens. En tilltagande trend i USA är att det nu propageras för att en människas karriär byggs redan från förskolan. Som en konsekvens av detta superambitiösa tänkande är det därför inte ovanligt att barn går igenom en uttagningsprocess för att komma in på ”rätt” dagis. Föreställ dig hur en panel av vuxna människor frågar ut ett barn om dennes ambitioner och fritidsintressen. När vi hör den typen av berättelser, rycker vi på axlarna och skrockar ”Bara i USA!”.
 För några år sedan hörde vi talas om plastikoperationer som en trend i USA. Då ryckte vi också på axlarna och skrockade. Nu har plastikoperationerna i Sverige tredubblats på tio år (källa:Dagens Nyheter ”Det gyllene snittet”. Niklas Holm 2011). Det är lätt att sätta skrattet i halsen då. Om vi följer hitorikern William Strauss linje kommer generation Z att få rollen artister (refererar till tidigare inlägg om Generationscykeln). Detta kommer i så fall att innebära att vi har en ”ny” tyst generation på väg in. Passar mallen kommer detta medverka till att 2000- talets barn blir försiktiga, vördnadsfulla livsnjutare som styrs av plikt och moral snarare än materialism. Att ha tillräckligt mycket pengar för att leva kommer att vara nog. Att gå längre än så och bli rik kommer att vara mindre åtråvärt än hur det idag uppfattas av de pengagalna generationerna Boomers, X och Y. Familj och samhälle kommer att ha en större roll i generation Z:s tillvaro när individualismen hos X och Y tar ett kliv tillbaka. Kanske blir utfallet mindre jag och mer vi?

Förutsatt att denna hypotest stämmer, kommer Generation Z sannolikt att leva i skuggan av Y. Detta är inte i negativ mening. De kommer vara en generation som bidrar till lite förändring därför att de är för upptagna av att leva i nuet, vårda sina relationer och njuta av tillvaron.

John Lennon tillhörde den tysta generationen, vilka har samma attityder som generation Z enligt William Strauss teori om ”roller” Foto: Roy Kerwood ”Imagine no possessions”

2 svar på ”Generation Z – Ett paradigmskifte?”

  1. Tja, jag har svårt att släppa farhågan att de närmast kommande svenska generationerna kommer att få det mycket tufft.

    Visst, jag träffar vissa ungdomar som är otroligt insiktsfulla, men ack så få. De flesta har inte mycket till verklighetsförankring och engagemang när det gäller den ekonomiska och ekologiska framtiden eller den globala konkurrensen. Tyvärr har deras föräldrar lullat in dem i rollen av självupptagen, marknadsanpassad konsument. Eller också är det deras insikt om föräldrarnas uppgivenhet de har, och har därför i sin maktlöshet låtit dataspelen ta över.

    Snälla någon, säg emot mig så att jag slipper denna tråkiga syn på dagens ungdom.

  2. I USA pratar man idag om Boomergenerationen med ett uttryck som lyder ”we never had it so good”. Kanske är det sant. Vår levnadsstandard verkar försämras för tillfället med att vi jobbar mer och förväntas vara tillgängliga hela tiden, samtidigt som arbetslösheten ökar och de som står utanför arbetslivet möter en ointaglig mur. Kanske är det därför som det spekuleras i att Generation Z kommer att fokusera på sina relationer och sitt samhälle, eftersom det materiella högflygande karriärspåret inte riktigt finns längre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.