2012 – Ett år att plagiera, kopiera och innovera?

God fortsättning på er!
Då var jag tillbaka igen en grådaskig torsdag på andra sidan av det nya året. Medan jag fortfarande är nyvaken (läs:apatisk) och avdomnad (läs: katakonisk) efter två veckors ledighet funderar jag kring vad detta år skall bära med sig. Det gångna året innebar att jag avslutade ett antal leveranser. Min bok blev släppt, mina föreläsningar är slutförda och jag avslutade idag ett längre uppdrag hos en kund. År 2011 var verkligen fantastiskt utvecklande för min del. Var går jag för att fortsätta utvecklas även detta år? Nu behöver jag en ny kreativ vindpust som skickar iväg mig in i 2012 års malström.

Under ledigheten passade jag på att se filmklassikern ”Amadeus” som jag av outgrundlig anledning inte sett tidigare. Filmen porträtterar mästerligt Mozarts uppgång och fall. Historien beskriver ett musikaliskt geni, ett underbarn av otyglad kreativitet. Mozart har beskrivits som den moderna musikens kanske absolut mest innovativa och nyskapande figur.
Jag blev intresserad av Mozart som ikon och fann mig sitta och läsa om hans historia efter filmen. Det fanns onekligen massor med intressanta fragment i historien om denna ikon, men det fanns en sak som fångade mig specifikt. Det stod en hypotes i en artikel om att Mozarts stora innovationsförmåga kom ifrån att han som barn reste mycket. Under dessa resor fick han möjligheten att hämta intryck från många olika typer av musik. Alltifrån ett spektrum av pompösa Tyska symfoniorkestrar, ekivoka vaudeville-föreställningar ner till enkel gatumusik fångades in av Mozarts känsliga öron. Dessa intryck blev delar i det inspirationspussel som han själv sedan skapade ifrån.
Vad detta får mig att tänka på är att sant nytänkande, egentligen kanske handlar om att gömma sina källor? Det Mozart stod för var ju egentligen kanske en lång kedja av småstölder, där ”tjuvgodset” sedan kombinerades på ett sätt som ingen tidigare gjort.

Det som nytänkande människor gör, är kanske främst att de hämtar sin inspiration från källor som för gemene man är avlägsna? Masamune Shirow är exempelvis en extremt hyllad tecknare som är uppskattad speciellt för sina fantastiska illustrationer av fiktiv framtidsteknologi. Han har erkänt att han tecknar med utgångspunkt från olika insekter. När rapgruppen Wu-Tang clan slog igenom på 90-talet blev de uppmärksammade för att de använde musik och ljudeffekter från gamla Hong Kong filmer som basen i sin musik. Även mönstret på Nikes skosulor är stulet från ett våffeljärn. Kort sagt handlar det mesta som vi tolkar som kreativitet om att plagiera, kopiera och inspireras av andra människors arbete. Kreativitet är att lyfta in intryck och sätta dem i en annan kontext än vad vi är vana att se dem. Ett intressant citat jag fann kring kreativitet är för övrigt detta (källa:Adrian Furnham) : ”Kreativitet har troligen inget direkt samband med logisk-matematisk intelligens, däremot med en utåtriktad personlighet. Personlighetsdrag som ofta finns hos kreativa människor är riskbenägenhet, ett estetiskt sinne, självförtroende, och en förkärlek för komplexitet. Viljan till självförverkligande fungerar ofta motivatoriskt för kreativiteten

Nu funderar jag på vad som jag behöver uppleva och se för att ta mitt nästa steg (nej jag jämför inte mig själv med Mozart eller Masamune Shirow). Min dag/helg skall därför vikas åt att finna nya källor till inspiration. Som start tänker jag gå och handla några tidningar som jag i nyktert tillstånd aldrig skulle ens titta på. Tips på musik, böcker, film, tidningar, forum, web-sajter eller annat av intresse mottages tacksamt.
Vad har ni för inspirationskällor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.