Dagens skola, morgondagens regering – GenerationsWorkshop på ProCivitas

Ronald Reagan förknippas inte med mycket förutom kärnvapen och brylcréme, men det finns ett citat från honom som jag tycker är värt att nämna:
”Varje generation står på axlarna av den föregående. Därför har de möjligheten att se längre än vad deras föregångare gjort”

Jag var på ProCivitas i Helsingborg tillsammans med min kumpan Jimmie Brohlin. Vi anordnade en eftermiddag med Generationsperspektiv.
Ett bra recept för ödmjukhet är att besöka ProCivitas. Inget botar hybris hos vuxna så effektivt som begåvade ungdomar.

ProCivitas är egentligen ingen traditionell skola utan mer ett drivhus för unga entreprenörer, driftiga talanger och kreativa konstnärer. Detta är så långt ifrån 80:talets grå gymnasiecontainer som vi kommer. Här tränar eleverna retorik, presentationsteknik och skolan håller linje med modern IT. Som utomstående betraktare blev jag mycket imponerad både av skolan och dess pedagoger men fram för allt av eleverna. Ifall du har möjlighet skulle jag varmt rekommendera dig att bli mentor till en elev. Det har jag gjort och det är en växelverkan som är förbluffande.

Deltagare var förutom ProCivitaselever ett stort antal erfarna ledare från näringslivet (mentorer). Fokus var dialog mellan generationer samt en ökad förståelse. Vi talade bland annat om fram- och baksidor på att ha hög självkänsla (vilket är en statistiskt bevisad egenskap hos 80- och 90-talister). Det som är bra med självkänsla är att det får oss att våga testa nya saker och att välkomna förändringar. Det som kan vara negativt är att vi ibland vänder vid svårigheter och gör något annat eftersom vår självkänsla inte är uppbyggd kring vad vi tjänar eller var vi har för titel.

Cissi Elwin skriver några bra rader om det i ledaren på tidningen Chef. Hon säger (ungefär) att ”ja vi har kanske curlat, coachat och uppmuntrat våra barn för mycket, men se vilken otrolig tilltro till den egna förmågan de fått”

Dagen inleddes med en timmes föreläsning med fokus på att förstå generation X och Y som parallelt kommer att bära arbetslivet under de kommande decennierna. Därefter hade vi en övning där vi arbetade ifrån egna erfarenheter och försökte komma fram till om det fanns en samlad ”erfarenhetsbild” kring olika generationer. Några citat som var tankvärda här tyckte jag var följande:
”Babyboomers är planetens äldsta tonåringar. De lever som att de inte blir äldre utan snarare yngre”

”Generation X tar mycket ansvar men är samtidigt lite bortglömd.”

”Generation X är mellanmjölk”


”Generation X säger till arbetsgivaren: ”Det här är vad jag ger”, Generation Y frågar istället: ”Vad får jag?” 


”Generation Y är digitala infödingar”


”Generation Y står för självkänsla, nyfikenhet och passion”


”Generation Y vill syssla med det som känns rätt i hjärtat, det som engagerar” 


Vi hade en intressant diskussionsövning där vi utnyttjade olika generationers perspektiv i en speciell samtalsform (för komplicerad att förklara här). I korthet lät vi elever diskutera ämne såsom ”Vad för vi med oss till en arbetsplats?” medan mentorerna från arbetslivet lyssnade. Sen bytade vi grupper och frågeställning så att det hela tiden fanns en talande och lyssnande grupp. Problemet här var tiden. Dialogen var så intressant att vi skulle ha kunnat fortsatt hela kvällen. En eloge går till Jimmie för att han med stor strukturkänsla kunde organisera 85 människor i en workshop. Det var mycket inspirerande att se energin i mötet mellan generationerna.

Ifall du är intresserad av att träffa unga talanger på riktigt och att genomföra något liknande på ditt företag så är du välkommen att höra av dig. Jag vet att du kommer att bli inspirerad, men framförallt så kommer det nya perspektiv på din verksamhet.

”Education is simply the soul of a society as it passes from one generation to another.”
Gilbert K. Chesterton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.