Det första och det största med att behålla medarbetare

Varför är det vanligare med avskedsfika än introduktionsfika? Vad skickar det för signal att fira de som slutar snarare än de som börjar?

En aspekt av engagemang faller ofta i glömska – introduktionen. Detta är konstigt eftersom den första dagen på en arbetsplats är den viktigaste dagen du upplever där. Första dagen kommer att göra ett mycket starkt intryck på hur du betraktar din arbetsgivare och din arbetsinsats. Vikten av introduktionsprogram (de aktiviteter som ska göra dig delaktig och produktiv i organisationen) är enorm och den backas upp av statistik. 86 procent vet inom 6 månader ifall de tänker vara kvar på ett företag.
Du behöver inte statistik för att förstå att en tafflig introduktion  kväver den energi en nyanställd anländer med. En sömnig chef som utbrister: ”Javisst ja, det var ju i dag du började!?”, är en handflata i ansiktet på en engagerad nyanställd. En dålig introduktion kan släcka flamman även för en talang.

Varuföretaget Hunter Douglas gick från 70 procents avhopp av nyanställda till 16 procents avhopp efter en avsevärd förbättring av sitt introduktionsprogram. 80- och 90-talister är extra känsliga för dålig introduktion eftersom kommunikation och uppmärksamhet är centrala värderingar i deras generation.

Verksamhetskonsult Robert Tulgan uttrycker det klockrent: ”Den första dagen ska planeras med samma fokus som om det gällde ditt barns tioårsdag”.

I slutändan handlar introduktion givetvis om mer än första dagen. Den första tiden på ett företag etablerar kulturen. Förhoppningsvis skapas en känsla av att du verkligen klivit ombord. Viktigt blir att du får en förståelse för organisationens mål. Introduktionen bör inte behandlas som ett initiativ vilket ägs och förvaltas av personalavdelningen utan det är en angelägenhet för hela företaget. Det handlar inte heller om långa checklistor som pliktskyldigt bockas av. Ifall introduktionen sköts på slentrian av en lobotomerad administratör blir det fel. Det skall finnas hjärta och en tilltro till introduktionen, annars är alla aktiviteter helt bortkastade oavsett hur briljanta de egentligen är.
Det finns olika strategier för onboarding. En av de kraftfullaste är att skapa en tydlig känsla för hur det är ”att jobba här”.

Detta kan göras genom att direkt kasta in den nyanställda i olika kortare interna projekt. Ibland är kanske rätt start en intensiv studietid där den nyanställda får läsa in mycket information om företaget. Kanske är det viktigaste att hon bara träffar så mycket människor som möjligt för att snabbt bygga upp ett kontaktnät inom organisationen? Din företagskultur bestämmer vad som är rätt introduktion.

Rätt introduktion är aldrig att bli tilldelad ett skrivbord av en stressad chef som ”kommer tillbaka om några dagar från en konferens”. Problemet är sällan att motivera de som börjar. Som en bitter kollega till mig uttryckte det: ”det handlar inte om att motivera. Det handlar om att ge f-n i att demoralisera”.

Min övertygelse:
En av de kostnadseffektivaste och effektivaste metoderna för att skapa engagemang och för att behålla medarbetare är att ha en superb introduktion.

(Mer om min hatkärlek för introduktion kan du läsa i Talang 2.0 )

2 svar på ”Det första och det största med att behålla medarbetare”

  1. Mycket bra skrivet! Kan inte annat än hålla med dig om att introduktionen speglar hur personalen mår i organisationen. Har sett flera gånger att det går att se skillnad på personal beroende på när de är anställda. Vilka som har fått en god introduktion och vilka som är inkastade. Det finns är en säkerhet och drivkraft som syns tydligt hos de som vet vad de ska göra samt vilka resurser som finns.

    1. Man får ju aldrig en andra chans att göra ett första intryck. Sällan blir det mer sant än vid en nyanställning -på båda hållen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.