Det som talarförmedlingar inte vill att du skall veta

Jag blev väldigt förvånad när jag googlade mig själv för något år sedan. Den första träffen var en annons: ”Anlita Linus Jonkman som föreläsare”.
Denna länk tog mig direkt in på en av de största talarförmedlarna i Sverige. Det märkliga i sammanhanget var att ingen därifrån hade kontaktat mig om möjligheten att representera mig. Mitt namn och varumärke hade plötsligt blivit kidnappat av en yttre makt. Detta fick mig att intressera mig för en märklig mellanman i en märklig bransch nämligen talarförmedlingarna.


Efter flera salta ordväxlingar fick jag dem att plocka bort mig. Jag äger mitt eget namn (igen). Vid bokning är det absolut mest förmånligt att prata med mig, alternativt via specialistnätverk jag ingår i.

Jag har utfört uppdrag åt talarförmedlingar och då blivit varse något jag uppfattar som oetiskt. Detta har blivit anledningen att jag inte utfört fler uppdrag. Talarförmedlaren frågar vad jag vill ha i arvode, jag säger mitt pris. Därefter fakturerar de kunden det dubbla utan att blinka.
Jag är övertygad om att få kunder inser hur absurt stort påslag som talarförmedlingar vanligtvis gör på talarens arvode, utan att för den skull tillföra något alls.
Ett förmedlingspåslag kan vara på sin plats men att dubbla kundens pris är helt oseriöst. Förmedling av konsultuppdrag brukar ligga på 5-15% påslag som exempel. Ska detta påslag vara berättigat behöver talarförmedlingar tillföra mer än bara ett telefonsamtal och en kapad google-sökning.

Tumregel: Gå alltid direkt till föreläsaren 
It is as simple as that! Du kommer spara pengar och förenkla kommunikationen genom att ta bort ett extra informationsled. Ja många företag har ramavtal med förmedlingarna, det känner jag till. Även med ramavtal får du ett bättre pris med direktkontakt i 99% av fallen.
 

Två andra funderingar:
1. För många världsmästare urlakar betydelsen av ordet. Med det menar jag så här: Det finns flera ”årets talare” eftersom varje förmedling har sina egna favoriter. Ta därför påståendena med en nypa salt och gå på kundrecensioner.

2. Många talare är knutna till flera förmedlingar samtidigt. Jämför priser på olika innan du anlitar ifall du av någon anledning känner dig bunden till att använda en talarförmedling.

Kanske har jag bara haft otur med mina kontakter med talarförmedlingarna? Kanske finns det goda exempel med?

9 svar på ”Det som talarförmedlingar inte vill att du skall veta”

 1. Väl skrivet om talarförmedlingar – kan bara instämma i det du säger. Framför allt AVSKYR jag allt jävla hemlighetsmakeri som jag stött på. I ett fall var det en talarförmedling som sa att det gällde en bank. Jag hade en månad tidigare pratat med X-Banken (vill inte nämna dem vid namn här) om att prata på en konferens så jag kopplade inte ens att det kunde vara samma sak (det finns ju trots allt några banker och några konferenser att välja på…). Jag och X-Banken kom överrens och någon dag senare ringde talarförmedling upp och var förbannade! När jag sa att jag inte visst vilken bank det handlade om svarade säljaren ”vi var oroliga för att du skulle prata direkt med kunden”. Då får man faan skylla sig själv när man tappar affärer.

 2. Min erfarenhet av talarförmedlingar skiftar. Den Stora i Stockholm undviker jag helt numera – jag anser att jag inte blivit särskilt värdigt eller professionellt behandlad där överhuvudtaget. Avsaknad av återkoppling efter att ha kollat om jag är tillgänglig viss dag, slarviga besked och inget svar på vänliga frågor man har som eventuell leverantör. Jag retar mig på att så mycket skattepengar går till att betala förmedlingen, inte talaren, när t ex en kommun bokar in en föreläsare. Privata företag bestämmer däremot själva över var de vill lägga sin peng.
  Däremot är jag med i www. kvinnligatalare.se som sköter sig 100% professionellt!
  Roligast är att bli uppsökt för att jag är jag – och då blir priset helt rätt!

 3. Spännande att det är den kvinnliga talarförmedlingen som upplevs seriös till 100 %.

  Får mig att reflektera över hustruns slutsats beträffande anlitade hantverkare i samband med en större lägenhetsrenovering. Den ende som levererade korrekt, allt inräknat, var just det….en kvinnlig hantverkare med också lägst pris!

 4. Tack för ett bra inlägg. Jag vill bara berätta att landets största internetbaserade talarförmedling grundades just av de anledningar som nämns ovan. Branschen behövde en etisk aktör som bara representerade de som de talare de har relationer med och en aktör som inte döljer något, och som inte har dyra pålägg. Den som förmedlar kompetensen är den som ska få hela arvodet.

  http://www.sverigestalare.se förmedlar idag många tusen uppdrag per år åt talare helt utan något som helst påslag på talarens arvode. Tusentals företag är återkommande med att boka då de fortfarande behöver rådgivning om vilken talare som passar just deras arrangemang. Samtliga uppskattar att veta att talarförmedlingen inte dolt ett 100 % påslag i priset. Själva grunden för andra talarförmedlare är att deras affärsmodell går ut på att tjäna pengar på att baka in ett arvode i priset. SverigesTalare arbetar enligt affärsmodellen Free varvid det är kostnadsfritt att boka och att få rådgivning. Gissa vart företag vänder sig när de vill ha rådgivning?

  För den som vill veta mer om en etisk talarförmedling både till rådgivning, prissättning och som hjälper talare att utvecklas i sina karriärer vänligen besök http://www.sverigestalare.se.

  1. Niclas, tack för informationen. Kanske kan du lyckas med att ändra min inställning till talarförmedlingar. Det låter som en sympatisk modell du har. Kudos!

 5. Varför inte nämna namnet på den Stora Talarförmedlingen som dubblar priset. Det är Talarforum. Jag har lämnat dem men är med i några andra som har vettigare oriser (2 -3 000 per uppdrag) Det är väl bara Talarforum som dubblar priset.
  Sveriges Talare är ju en utmärkt talarförmedling. Där betalar jag som talare en engångssumma per år (3 500 om jag minns rätt) och sen får alla som går in på sidan direktkontakt med talaren som i sin tur får en viss service från Sveriges talare. Ett utmärkt sätt för en kund som vill ha en föreläsning men inte riktigt vet vad eller vem man vill ha. Då får man hjälp från Sveriges talare och sen direktkontakt med den/dem man vill prata vidare med.

 6. Jag är relativt ny i föreläsningsbranchen och tänker att det kan vara ett bra sätt att få igång sitt namn och få hjälp med att nå kunder, som vid detta laget inte känner till mig och mina tjänster. Men jag har kontakt med ST och det känns ju skönt att läsa att de är seriösa och anses seriösa av er mer erfarna.

 7. Lite kluven i frågan.
  Tittar man på säljkostnader på tex utbildningsverksamhet ligger den ofta på 20-25% på totalomsättning (anställda säljare). Det är i många fall löpande och återkommande kunder samt viss del nybearbetning. I vilket fall är det en löpande verksamhet. Detsamma gäller vid förmedling av konsultuppdrag, det gäller oftast löpande verksamhet med stor omsättning. Procenten varierar beroende på bransch. 5% har jag aldrig stött på, men dock 10-20%. En av de större konsultförmedlarna i Sthlm tar 30% på HR-konsulter.
  En talare tar ingen risk i att anställa en säljare, det han eller hon ’köper’ är en säljkanal vilket inte kostar ’något’ (en i sammanhanget mindre grundavgift beroende på förmedling) om det inte blir utfall, dvs köp.
  Däremot borde kostnadstransparensen vara större, och 100% påslag kan ses som magstarkt. Att talarföreningar är förtegna om slutkunder beror ju helt enkelt på att de troligen har en erfarenhet av att talare försöker runda dem. Menar inte att alla, eller ens många göra det, men beteendet kommer troligen av erfarenhet.
  Sedan är kunderna i min mening pådrivande. Man vill ha en snabb och enkel ’fix’ (kom och inspirera vid ett tillfälle) som därmed driver fram dessa affärsmodeller. Det är en av anledningarna varför jag inte givit mig in i branschen. Vi tar idag in talare att föreläsa för vårt nätverk http://www.vaknauppsala.se ofta i en större barterdeal där vi hjälper varandra långsiktigt.

 8. Bra kommentarer. Diploma Group har precis lanserat en modern talarförmedling där just ovanstående tankar är inbakade. Största delen av arvodet till talaren, transparens och enkelt för kunder att söka och leta information, enkla snabba och trevliga att jobba med samt förenklar för talaren i sitt dagliga arbete och hen slipper svara på massor av frågor som ändå inte blir uppdrag. Kika gärna in på http://www.diplomatalarförmedling.se
  Björn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.