Värdet i att vara först

Ducks(754x550)Nykläckta gäss identifierar det första de ser som mamma. Detta innefattar även döda ting som en vimpel eller någon från Belgien. Detta är praktiskt. Du kan sedan bara sätta samma vimpel på ett fält och gässen stannar lojalt vid den även om vimpeln inte ger dem något tillbaka.

Flera aspekter av konsumentbeteende fungerar på samma sätt. Det är viktigt att vara det första konsumenten ser när en ny kategori av produkt lanseras.
När vi tänker på kombi-bilen blir det osökt Volvo som dyker upp i tankarna. När det är läsplattor tenderar vi att se Ipad. När det gäller grunge är det Nirvana. Varje kategori har en mamma. Det mesta av vårt tänkande är rätt hierarkiskt. Vi betraktar denna mamma som originalet och allt annat som kopior.

lego-duck-ducklings-lego-40030Vanligtvis ser vi kopiorna som något av lägre kvalitet och status.
Ett exempel är den första Iphone som kom. Konkurrenterna skrattade högt åt Apples planer på att lansera en telefon. Sen slog den ner som en komet i telekombranschen. Med en unik formfaktor och en innovativ  interaktionsdesign bröt den tokhårt mot normen. Kort därefter började konkurrenter (nu med hånskrattet i halsen) att tillverka modeller som var extremt lika iphone i design.
samsung-galaxy-s-iphone-size

Det var dock tydligt för alla parter att det var just det som det handlade om, kopior. Kopiorna hade därmed mentalt en lägre status hos de flesta konsumenter. Det blev så oavsett om konkurrenterna tekniskt nådde samma eller högre nivå. Eftersom Apple var först fanns det prestige i att äga en iphone hos konsumenten. Det blev en uppdelning mellan Iphone och alla-andra. Den Iphone som dyra marknadsexperter förutspådde till att ta ”max 1 procent av marknaden” hade plötsligt knyckt 20 procent.
Att du är först innebär inte per automatik att du stannar där, men i konsumentens psyke har du ett enormt försprång. Iphone har falnat och idag anses Android-plattformen ha fler sålda enheter. Men det fanns tveklöst en fullständigt förkrossande hype och efterfrågan kring Iphone under flera år. Faktum är att Ipad gör samma segertåg just nu för surfplattor.
Som en sliten gammal slogan påpekar: ”First impressions last”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.