Väntar du på en våg?

Jag tycker att framtiden är något som vi kan vänta med att oroa oss för. Paradoxen i påståendet är jag medveten om.

Yrkeslivet är under akut förändring och här i söder står lobotomerade giganter till företag och hoppas på att det skall komma en ny varm våg av högkonjunktur och forsla bort dem till en varm plats.

Lobotomin materialiserar sig som en oförmåga att vilja tänka i nya banor. Den yttrar sig som ett krampaktigt tag om det som en gång var. Vi befinner oss i en atomvinter där inte de starkaste utan kanske snarare de mest adaptiva kommer att gå segrande ur.

Min nya favorit filosof Seth Godin har skrivit att för tre hundra år sedan handlade framgång om att ha den bästa farmen. För tvåhundra år sedan handlade framgång om att bygga den bästa fabriken. Idag så handlar framgång om att ha de bästa idéerna.

Jag tänker speciellt på den bransch som jag står med en fot i, nämligen IT-branschen. Den har hunnit avverka ett par vågor hittills. Jag tänker på tiden som flutit som en sinuskurva med toppar och dalar.

När IT var ”ungt” på 90 talet så kom den första rejäla vågkammen. Det verkar som att allmänheten betraktade informationsteknik som att det var magi. IT var mystiska algoritmer och kryptiska kodrader som skapade automation och mirakel. PÅ den tiden var IT vetenskap för gemene man/kvinna. Detta avspeglades givetvis i konsulternas timtaxor där experter i diverse dagsländediscipliner(exempelvis kunskap i WAP) snabbt lyckades kamma hem timarvoden på flera tusen kronor.

Sen kom en profet i Helly-Hansen och lyckades överladda marknaden till den grad att de euforiska förväntningarna sprack som en chorizo på en grill(efter ett kort kvidande).

IT blev med ens kallare än en död eskimå!

Men någonstans kring 2004 så började det hela resa sig igen. Branschen kom upp ur sinuskurvan och reste sig på ostadiga ben. Vips så var ruljangsen i full rullning igen. WAP var borta som begrepp och istället pratades det om Web2.0 och om att förflytta produktion till Indien. Nu kom IT upp på en ny vågtopp. Inte lika hög som förr dock. Den konsult som på den förra vågen kostade 2000SEK i timmen, låg nu på ca 1200SEK.

IT var inte längre magi, utan nu var det ingenjörskonst. Fortfarande något som inte den breda massan begrep ( faktumet att de flesta människor över 50 fortfarande kallar sin pc för ”datan” backar upp det påståendet).

Sen snurrade hjulen fort. Konsultbolagen broilade upp sig och spelade med nypumpade muskler i en psykedeliskt färgsprakande högkonjunktur. Det växte så fort att svensk arbetskraft började ta slut. Människor med efternamn som bestod av dussintals konsonanter började simma på CVoceanen hos rekryteringsfirmorna.

Sen kom 2009 och en massiv vägg av ekonomiska tegelstenar stod plötsligt framför hela branschen(igen).

Med en fusion av lågkostnadsländer och svikande intäkter för de lobotomerade jättarna så har nu sinuskurvan vänt ganska långt igen. Den är på väg upp, men nästa vågtopp kommer att vara mindre hög än den föregående. Priserna går ner och IT är inte längre ingenjörskonst. Nu är det teknik. Grå sosse teknik som uppfattas som två hål i väggen. Vår bransch har blivit ett öststatsblock av bostäder i arbetsmarknadens storstad. Samma IT-projektledare som först kostade 2000SEK i timmen på den första vågen har nu passerat de där 1200SEK vi nämnde tidigare och kan hyras ut för 500-800spänn i timmen.

Borta är mystiken och all den nyvunna ekonomiska momentum som fanns tidigare. Branschen har blivit medelålders och vad som återstår att fundera på är hur den fyrtioårskrisen skall hanteras?.

Clifford Stoll sa det bra. När vi gör något en gång så är vi forskare. När vi gör det två gånger så är vi ingenjörer. När vi gör det en tredje gång då har vi blivit tekniker.

Jag är en forskare enligt den metaforen och jag tänker fortsätta att hitta en ny sinuskurva, en ny våg helt enkelt. Frågan som är värd att ställa sig själv är var på vågen som ditt företag och din bransch befinner sig.

Att utvecklas till sin maximala potential är för mig att finna de sinuskurvor som befinner sig i sin första svängning. Det stadium där det fortfarande finns ”magi”. Så vänta inte på en våg, byta till en som befinner sig i rätt läge istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.