Walkie-talkies och rörpost anyone?

När jag började arbeta i IT branschen på nittiotalet så blev jag bländad.

Min arbetsgivare gav mig en mattsvart laptop från IBM och en handdator stor som en övergödd bäver (batteritiden var på typ 30 sekunder). Därtill kunde jag hämta mail från vilket hotelrum som helst med hjälp av ett analogt telefonjack. Som laktosfri grädde på moset fick jag dessutom en telefon med dual band(KAPOW!), vilket innebar att jag kunde ringa med den i både Europa OCH USA. Bara att få en laptop var på den tiden ett oerhört privilegium och det fanns en (något geekig) imponadfaktor i att kasta upp en bärbar dator på tåget( ”ursäkta, jag bara måste skriva lite i AFFÄRSKRITISKA dokument på min LAPTOP medan jag sitter på TÅGET”).

Drygt tio år senare så räknas det som en mänsklig rättighet för vem som helst i västvärlden att garva åt ”Star Wars kid” för femtioelfte gången medan vi sitter på muggen. Vid tillfället när jag började jobba var jag bländad av all IT-kraft som min arbetsgivare försåg mig med eftersom det gav mig möjligheten att vara MER PRODUKTIV än vad jag var som privatperson. Jag fick verktyg för att kunna förlänga min förmåga att leverera resultat.
Men hur är det med detta idag?

Säkerhetstänket inom IT har passerat sitt bäst före datum och har gått från att vara ett hjälpmedel till att bli ett stigma. De flesta företag hanterar sin information som om de vore NASA. Det fantastiska är dock att det är bara NASA som är NASA(DuH!)
Någonstans så har samtiden och privatlivet sprungit förbi yrkeslivet som en kokainstinn gepard i en lustgasmatad porsche. Fundera på följande:

Tänk dig att du börjar en anställning idag hos en arbetsgivare på ett flådigt IT företag. Du anländer fylld av inspiration en solig måndag i April och möts av ett skrivbord med en beige ordbehandlare.
Istället för en trådlös telefon står ett gammalt socialistgrå bakelitmonster till telefon med nummerskiva. Iställlet för email så har du rörpost. Istället för printers så finns det karbonkopior. Låter konceptet främmande?

Låter det som en arbetssituation med potential för att klippa sönder all din produktivitet?

Märkligt nog så är det EXAKT denna bakvända spelplan som yrkeslivet i de allra flesta fall dukar upp för människor i generation X och Y. (Detta inkluderar vem som helst som är född från 1963 till 1991).

En typisk 25 åring av idag har ett kontaktnät på 200-600 personer som denne kan nå via fingertopparna över internet. Social media kopplar ihop Gen X och Y med ett nätverk av kompetens där gränsen mellan vän och kollega är försatt ur spel. Som regel finns det en iphone eller androidlur i fickan som inom en tidsrymd av två knapptryckningar kan nå email och messengers. I väskan ryms en minipc med mobilt bredband som ger access till en media-twistpåse av spotify, facebook, twitter, wikipedia, google, youtube på några ögonblick varsomhelst närsomhelst.

Kort sagt så befinner sig den moderna människan i ett nålsöga av information. Detta förhållningssätt till teknik gör att de unga generationerna blir digitala infödingar med en kompetens och en närhet till information som är oöverträffad. Frågar vi Gartner så har de påvisat ett mycket fascinerande faktum som bekräftar den världsbilden.

Gartner spår att idag så är inte en individs kompetens det mest relevanta i framgång. Det som nämligen är ännu viktigare är styrkan på den samlade kompetensen i en individs nätverk!

Så vad gör företag för att dra nytta av unga människors kapacitet?

Svaret är att allra oftast sysslar de med en strategi betitlad: ”kväv och förgör”.

Företag har intranät för envägskommunikation från ledning till anställda. Företag bjuder inte in till dialog med de anställda utan signalerar tydligt att de önskar en monolog. Istället för wikis och community-tänk så finns strikt administrerade filservrar spärrade efter avdelningstillhörighet. Företagen stänger av vägen att kontakta de sociala nätverken och ”Website access restricted” lyser ilsket på LCD skärmarna. Det tar fem minuter att skapa en wiki på internet, medan det utan problem tar 2-4 veckor i ledtid för att få företags IT att skapa en motsvarande funktion på en filserver. Vad händer med kreativitet och inspiration under sådana premisser?

För att komma åt företagsrelaterad mail så är Iphones två knapptryckningar fjärran. Istället handlar det om märkligt krångliga kodsekvenser som matas in till skenet av någon digitaldosa på ett hotellrum.

För första gången i IT-åldern har vi nått en punkt där arbetslivet vingklipper produktivitet för de som tar på sig arbetsstassen.

Så vilka företag har då efterlevt aktivt att sponsra Generation X och Y med teknik och mindset för nutiden? Jo det är företag som Google, och inte minst Apple. Hur går det för dessa företag i denna tid präglad av pengabrist och uppsägningar? Jo det går spikrakt uppåt trots att allting annat brinner.

Chuck Norris finns på twitter, vad finns det för ursäkt för ditt företag att inte göra det?

Chuck Norris once taught a class called Asskicking 101. There were no survivors!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.