Bästa sättet att avstyra generationskrockar?

il_fullxfull.241532002”De måste förstå att de inte kan ha mössa på kontoret!
Mannen är upprörd över yngre medarbetares opraktiska klädval. Själv bär han något som kallas slips.

Hans argument är enkelt: ”det är sunt förnuft att ta av sig mössan”.
Men inget i universum är så jämlikt fördelat som sunt förnuft, alla har fått precis tillräckligt av det. Det är här våra generationskrockar brukar uppstå.
Sunt förnuft kolliderar mellan åldersgrupper eftersom det begreppet innehållt olika värderingar under olika tider (”Händerna på täcket!” säger vi inte så ofta idag). Ofta handlar det om större saker än huvudbonad. Krockar kretsar kring fasta arbetstider eller målstyrt arbete. Åldersbetonad är definitivt diskussionen om sociala medier kan användas som ett arbetsverktyg. Ålderskonflikter finns och de får olika utlopp. Ibland knyter vi handen i fickan, ibland grälar vi och ibland skriver vi arga insändare under pseudonym ”vän av ordning”.

För att förstå en människa behöver du förstå tiden denna kommer ifrån
Jag brukar börja mina temadagar om generationer med att vädra fördomar. Alla deltagare får lov att skriva högt som lågt vad de förknippar med olika åldersgrupper. Det brukar bli både skratt och allvar. På bilden tankar om 60- & 70-talister.
fördomsvägg
Därefter jämför jag dessa åsikter med olika undersökningar om vad vi vet idag. Fördomar möter fakta så att säga. Ofta är det intressanta, dråpliga och oväntade observationer:

40 och 50-talister
-Har skor på sig när de går på fest
-Skriver arga insändare
-Äter hela äpplet
-Har finrum
-Kan struktur och ordning

60 och 70-talister
-Hade fluortant i skolan
-Gillar saker ironiskt
-Jobbar mycket övertid
-Moppe
-Självständiga fixare

80- och 90-talister
-Har intressespann på 140 tecken
-Vet inte vad riktiga jeans är
-Beresta
-”allt ordnar sig”-attityd
-Entreprenörer

Alla är unika, alla är lika
prejudice4Fördomar är inte alltid tagna ur luften. Att generalisera från tidigare erfarenheter räknas konstigt nog till en av våra mest avancerade hjärnfunktioner. Funktionen kallas heuristik och är ett sätt att nå en slutsats utan att behöva ta omvägen via verkligheten. Det går snabbt och ofta blir det rätt. Flera av de återkommande fördomarna på fördomsväggen är statistiskt sanna. Bland annat brukar många skriva att min generation är ”olycklig”. Studier bekräftar att vi är pressade av en samtid som har höga krav på föräldrar vilket leder till en konflikt mot ett arbetsliv med hårdare konkurrens än någonsin. Dessutom försöker vi förverkliga oss själva med intressen och passioner. Vi är arbetslivets olyckligaste åldersgrupp.

Är unga mer kreativa?
creativity1Ett definitivt, nja är på sin plats. Vi har samma hjärnor men det sker ett par saker medan vi åldras. Det finns ett begrepp kallat kristalliserad intelligens. Detta beskriver det som sker efter att vi löst ett problem för första gången. Vi samlar då på oss en mall, en färdig lösning som vi kan applicera nästa gång vi står inför ett liknande problem -utan att behöva ”tänka”. Med ålder samlar vi på oss många av dessa färdiga mallar. Vi brukar referera till detta som erfarenhet. Ju fler mallar desto mindre kreativ är du egentligen. Ju yngre du är desto färre mallar har du. Din enda taktik är alltså att lösa problemet genom att uppfinna en helt ny lösning (flytande intelligens). Av denna anledning har unga människor generellt en annan kreativ ådra än äldre.

Ifall du kombinerar flytande intelligens med attityden hos en ung person med ett litet intäktsbehov och som ännu inte behöver försörja en hel familj, får du en orädd person som tänker anorlunda. Därför skulle jag påstå att unga människor på flera sätt är mer i fas med samhället, mer up-to-date med samtiden.

Cant we all just get along?
curiosity-cat-satisfaction-best-demotivational-postersDet blir viktigt att göra oss medvetna om våra egna värderingar och åsikter i dessa frågor. Som ett led i detta provar jag olika påstående mot gruppen i mina workshops. Vissa av dessa är åldersknutna och människor svarar typiskt från sin generationstillhörighet.
Två av påståendena jag använder ser jag som extra intressanta. Jag brukar testa påståendet: Unga kan lära sig mycket av äldre. Det håller alla med om. Sen vänder jag på påståendet. Även då håller alla med. Det bådar gott för framtiden.

En erfaren VD uttryckte det mycket klarsynt:
”Att hantera en generationsväxling handlar om en enda sak från min sida: nyfikenhet
Jag tror han har helt rätt. Visst finns det utrymme att prata om ledarskap, HR och drivkrafter i generationsdebatten. Men ett bergsäkert koncept är att -intressera sig för människor -att vilja förstå nästa generation och den tid som format dem. Annars är risken att samtiden spring ifrån oss. Abraham Lincoln slog huvudet på spiken när han påstod att ”Dagens skola är morgondagens regering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.