Generation Y – paradoxer a plenty

Det har slagit mig att mycket av det beteende som framträder hos generation Y är tvetydigt, ologiskt och paradoxalt. Det som är spännande är hur deras beteende leder till att vi omvärderar betydelsen av vissa ord och karaktärsdrag. Låt mig ge några exempel.


Paradox 1:Lojalitet
En av de större undersökningar som någonsin gjorts kring ungdomar (yahoo hot jobs) påvisade att 75 % av generation Y anser att det är mycket sannolikt att de kommer byta arbetsgivare inom en 12 månadersperiod!
Här kommer då dubbelmoralen: När man läser årets trendindex inser man samtidigt att samma generation tycker att en trygg anställning är den viktigaste parametern för en arbetsgivare.

Paradox 2: Egoism
Ta ett sådant ord som egoism. Dagens Y generation brukar beskyllas för att vara oerhört individualistiska och att deras beteende handlar om att synas, få uppmärksamhet och att lyckas. De lägger sin fokus på sig själva och sina intressen, vilket nog kan beskrivas som ett egoistiskt handlingsmönster. Samtidigt är Y oerhört engagerade i miljöfrågor och har ett socialt samvete. Kedjor som Barista (som kan beskrivas som halvideella) frodas när gen Y medvetet lägger sina pengar hos dem, men vetskapen om att de därmed bidrar till en bättre värld för varje mugg kaffe de köper. Egoism betyder att vi handlar i egenintresse. Det betyder däremot inte (längre) att vi inte unnar andra människor gott.

Paradox 3: Individfokus
En annan förvirrande aspekt av den påstådda hyperindivualismen återfinns i hur Generation Y arbetar. Det som de brukar få gott betyg för är just grupparbete. Det är kanske skolan som ligger till grund för detta eftersom de senaste 15 åren har inneburit mycket mer grupparbete än tidigare generation exponerats för. Men att vara en utpräglad individualist har hittills inte varit kopplat till att vara en lagspelare. Ytterligare en intressant motsägelsefull facett av Y generationen framträder.

Paradox 4: Kapitalism
Varumärken är en annan fokus hos denna generation. Ingen annan generation verkar besitta en sådan total ”koll” på vad olika varumärken har för image och vilken status de medför. Generation Y pratar om bling-bling och gillar accessoarer med guld och lyx. Att fixera sig vid varumärken har tidigare varit kopplat till kapitalism. Trots detta är det bara 14 % av världens mest märkesorienterade generation som väljer utbildning och arbete efter premisserna att det skall  ge en ”hög lön” (trendindex 2010)

Paradox 5: Digitala infödingar
Det pratas även om den enorma grad av uppkoppling som dagens ungdomar besitter. Det sägs att 25% av dygnet är de uppkopplade på något media. Den större delen av den tiden använder de dessutom flera medier samtidigt! Trots detta var det bara 27 % av de tillfrågade som tyckte att det var en bra metod att träffa företag på nätet. Det som generation Y vill ha är facetime med relevanta representanter för företag. Den uppkopplade generationen vill träffas nedkopplat.

Summering:
Jag känner att jag behöver göra en ironisk profil här på vad allt det här säger.
Gen är alltså:
Egoistiska, illojala, märkesfixerade, internetmissbrukande, individualister som samtidigt är duktiga på grupparbete, söker trygghet, struntar i pengar, gillar att träffa människor i verkliga världen och som engagerar sig i att skapa en bättre värld.

Är inte det där ett intressant kluster av paradoxer? Tveklöst behöver arbetsgivare fundera flera gånger på vad som är rätt strategi, rätt förmåner och rätt personalpolicys för att locka dagens unga generation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.