Vad kostar bristande engagemang?

Ett ämne som jag berört flera gånger på denna bloggen är engagemang. Diskussionen kring talent management (vilket ämnet generationer egentligen är) blir en diskussion om hur vi kan stärka motivation och engagemang hos medarbetare. Som Gallup påvisat med en av världens största statistiska studier så är det i genomsnitt 14-21% av ett företags personal som beskriver sig själva som ”engagerade”.

De flesta med insikt om beteende kan även gå med på att en engagerad medarbetare är värd flera människor med ”ett jobb”.

Vad som ofta glöms bort är dock vad den grupp av människorna som är längs ner på engagemangsskalan har för effekt.
Vad kostar de människor som aktivt eller passivt är oengagerade i sitt arbete?
Låt oss borra ännu mer i vad Gallup kommit fram till på det området
Gallup jämförde 45000 kunder som varit i kontakt med 4500 försäljare. Utifrån kundernas upplevelse kunde de gradera säljarna i fyra olika kategorier.

Grupp 1 – Detta var de mest engagerade säljarna. 61 % av dessa hade en positiv effekt på sina kunder!

Grupp 2 – Dessa var graderade som mindre engagerade, Av dessa hade 40 % en positiv effekt på sina kunder.

Grupp 3 – Dessa var ytterliggare längre ner på skalan avseende engagemang. 20 % av kunderna upplevde att de hade en positiv effekt på dem.

Grupp 4 – Denna grupp bestod av de minst engagerade av säljarna. Dessa hade en negativ effekt på kunderna. Omräknat i förlorad försäljning och badwill visade det sig att var och en av dessa negativa säljare skapade en förlust på 200 000 sek (!) per person.

Grovt omräknat kan det uttryckas som att grupp 4:as oengagemang var mer kostsamt än vad de resterande gruppernas engagemang var lönsamt.
(källa: Harvard business review)

Detta är en av anledningarna till att jag anser att talent management är ett av de viktigaste områden som finns på arbetsmarknaden nu.
Det finns ingen verksamhet som inte har talang som sin främsta resurs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.