Vad är talang?

Vad är en talang?

Ordboksdefinitionen av ordet talang refererar till en ”inneboende övergenomsnittlig fallenhet att utföra en speciell syssla”. Statistikmammuten Gallup är en organisation som grävt mycket djupt i begreppet talang. De ser en talang som något vi är ”biologiskt hårdkodade för att utföra”. I deras definition är en talang en oslipad diamant, en fallenhet vi besitter utan att arbeta för det. När vi applicerar fokus, träning och tanke kan vi dock utveckla denna till en styrka.
Att vara kommunikativ kan exempelvis vara en talang. Genom att studera retorik, storytelling och presentationsteknik kan denna talang ”byggas ut” till att bli vad Gallup definierar som en styrka.

Gallups undersökningar på området har lett dem till en slutsats kring att det finns 34 olika talanger. Denna lista på talanger är fascinerande och innehåller flera färdigheter som vi ofta inte tänker på som talang.
Här återfinns exempelvis en talang som de kallar Discipline. Detta är en styrka som ”beskriver en individ som är outtröttlig för monotoni och som år ut och år in klarar av att göra samma arbetsuppgifter kl 8-17, fem dagar i veckan”.
Här återfinns andra talanger som att vara kroniskt positiv eller att vara empatisk.

I vår tid när vi talar talang är det lätt att förlora sig i tankar om att dessa uteslutande är extremt kreativa människor eller våghalsiga entreprenörer. Gallups 34 styrkor bryter den trenden och håller en mycket bredare mer humanistisk bild utav företeelsen. Per deras definition har du en talang medfött för att utföra vissa sysslor. När du sysslar med dessa uppgifter känner du dig stark och engagerad. Genom träning och utbildning kan du med tiden utveckla denna talang till att bli en faktisk styrka.
Frågan är vilka som är dina talanger.

Not:
Ad libris har Marcus Buckinghams bok ”now discover your strenghts” som dessutom innehåller ett onlinetest för att finna dina styrkor.

2 svar på ”Vad är talang?”

  1. Har själv inte läst Malcolm Gladwells böcker ”Tipping point” och ”Outliers” men har haft spännande och livliga diskussioner med kollegorna kring det här med talang :-) Dom hävdar bestämt, med Malcolms tankar som bevis, att det inte finns något sådant som talang utan enbart ”strategi”. Hmmm… har svårt att argumentera kring detta och ska titta närmare på Gallup och dina tankar för att hitta ammunition så att fikapauserna fortsätter hålla god kvalité :-)

  2. Det där är en väldigt intressant tanke Jimmie.
    Kanske är det med talang som det är med personlighet, dvs att det numera anses att det är en split mellan tre saker (arv,miljö och strategi) som leder till att vi utvecklar ett specifikt beteende.

    Det som Gallup utgår ifrån oavsett om det är biologi, miljö eller strategi är att du känner dig stark när du gör det som är din talang. Oavsett vad det beror på så blir du engagerad och upprymd när du sysslar med detta. Kanske är talang en hygienfaktor för att kunna uppleva flow inom något område?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.