Gud är introvert – Fler reflektioner om personlighetsdrag

Under sommaren har jag hunnit bli färdig med min bok (och en ansenlig mängd rosévin). Jag har haft anledning att fundera mer på det där med extroversion och introversion (SvD intervjuade mig kring mitt blogginlägg om detta i våras). Eftersom jag (introvert) lever med en kvinna som är extrovert dyker det ständigt upp situationer där vår dynamik gör sig påmind (ibland använder hon upp allt syre i rummet). Detta är vad jag kommit fram till:

-Många tolkar introversion som ”en brist på passion och glöd”. Det är helt fel. Glöden finns där under ytan. Den ger sig till känna när du berör ett ämne som engagerar (den mest stillsamme kan argumentera passionerat när värderingar berörs). Martin Luther King beskrevs exempelvis som introvert.

-Nutidens ideal är att vara ”social” och ”grupporienterad”. Det tycks efterfrågas i varenda rekryteringsprofil. Tänk på att extroversion kan vara ett handikapp i yrkesroller med liten social arena. Därför är det dumt att på ren automatik efterfråga sociala människor om det inte är av vikt för en specifik tjänst. Att arbeta hemifrån kan vara en ren välsignelse för en introvert eftersom det ger henne möjligheten att själv söka kontakt när energi finnes för detta. För en extrovert person kan samma situation bli en social svält.

-Introversion kan betraktas som en talang för självständighet och eftertänksamhet. Extroversion är en talang för att verka i sociala situationer och att skapa kontakter.

-Extroverta reagerar på oroligheter i personliga relationer med att vilja prata igenom svårigheterna (även om de inte är på det klara med exakt var skon klämmer). Introverta reagerar initialt med tystnad och reflekterar i ensamhet tills att problemet identifierats (man avlägsnar sig och betraktar relationen från distans). Detta kan skapa en destruktiv dynamik där den svältfödde extroverten jagar den skygge introverte i allt snävare cirklar. (Den introverte sluter sig som en mussla medan den extroverte blir argare och argare för varje varv).

-Vid stress blir du mer av din preferens. Är du extrovert pratar du mer. Är du introvert blir du stelare och fåordigare ju mer stress du upplever. Det finns dock psykologer som hävdar att det finns ett steg till. Vid extrem press vänder attityden och den extroverte blir den som stänger dörren till kontoret och drar sig undan. Denna personlighetsförändring är en stark varningssignal för utbrändhet och depressioner.

-Extroversion och Introversion räknas som det tydligaste personlighetdraget rent psykologiskt. Med tydlig menar jag att det är mätbart och bestående personlighetsdrag med biologisk förklaring. Redan på små barn går det att se tydliga tecken på extroversion.

-Extroverta verkar njuta av aktiviteter medan introverta njuter av stillheten mellan dem. Min fru försöker fylla vår tid med saker. Jag försöker fylla den med vakuum. När endera av oss ”släpper efter” blir det som regel positivt. Jag följer till slut med på släktfesten och har riktigt trevligt. Hon upptäcker njutningen av en tyst sommarkväll vid spegelblanka vatten. Med en partner av en annan energipreferens (Jung kallade det så) lär du dig saker om tillvaron. Du tvingas träna dina outvecklade sidor.

 -Det verkar som att extroverta blir mer nedstämda av dåligt väder än vi introverta (min überextroverta svärmor får behandlas för depression så fort ett regnmoln visar sig). Kanske beror det på att dåligt väder hämmar många sociala aktiviteter. Själv känner jag ofta ”solhets” när högsommaren är här. Som svensk förväntas du kasta dig genom fönstret för att fånga varenda liten solstråle på lyra. Jag tycker det är skönt med moln, för de ger mig möjligheten att ”bara vara” utan dåligt samvete (sitter man inne när solen skiner tror folk att man har social fobi).

-En utpräglat extrovert vän till mig har erkänt att hon brukar skapa drama medvetet när hon tycker det är för lungt i förhållandet. Hon drar alltså igång gräl för att få stimulans (det behöver inte påpekas att hon har haft ganska många (och stormiga) förhållanden). Uttrycket ” stormigt förhållande” beskriver antagligen vad som sker när två extroverta personligheter ingår en relation. Studier visar att vi har en tendens att välja en partner av en annan preferens än oss själva (Opposites attract). Kanske söker vi i en partner ”vår andra halva”.

-Alla introverta människor kan inte hjälpa dig att få ditt nätverk att fungera (FFS!) 


-Introversion betyder inte att du ogillar människor. Jag älskar människor (främst när jag slipper prata med dem). Skämt åsido, jag gillar att ha dem kring mig men om jag skall prata föredrar jag absolut att träffa ett litet antal människor. 

-Gud är introvert. Det är därför han väntade till den sjätte dagen innan han skapade människan ;)  

-Ett arbetslag med enbart extroverter är en bil med många gaspedaler utan broms. Ett arbetslag med bara introverter är tvärtom. Extroversion och introversion är Yin och Yang.

2 svar på ”Gud är introvert – Fler reflektioner om personlighetsdrag”

 1. Jag har arbetat inom olika arbetsområden/ branscher och ibland kan man se enligt min egen mening vilka som är introverta samt extroverta bara genom att gå genom avdelningarna t.ex. du har inte en introvert person på marknads avdelningen/sälj men om du går in på it avdelningen ser du tydligt hur många av dem är introverta, så jag kan hålla med dig till en viss del men…
  Jag har lärt mig att trots allt att jag är extrovert person att vara introvert i olika situationer då det är den bästa lösningen just då i den situationen. Det svåra är att hitta balansen mellan de två. Därför kan jag inte tro att man bara kan vara antingen eller, finns det en grupp till?
  Jag tror att det har med ditt sociala arv och din erfarenhet av livet hur du hanterar olika situationer och hur du ska balansera de båda.
  Kanske därför alla hälsogurun tjänar så mycket pengar på folk för att de upplever frustration över att vara för mycket extrovert..
  För den extroverta:
  -Ta ett djupt andetag känn lugnet fyll kroppen med inre harmoni tänk på ingenting.
  Eller introvert:
  – Andas…. känn dig trygg…. nu vill jag att du släpper lös allt, befria ditt inre barn skrik, dansa, slå på trumman låt energin få utlopp och flöda genom hela kroppen.
  Hur du än gör så verkar det vara fel…
  Ha ha.. ja du . Tack för intressant läsning, du fick mig verkligen att reflektera ;)

  1. Hej Emilia =) Först och främst bör det nämnas att det finns en tredje kategori som kallas ambivert. Den beskriver personer som har ungefär lika mycket av det introverta och det extroverta i sin personlighet (på personlighetstester får de alltså en svag siffra för endera draget). Dessa får lätt för att förhålla sig till både extroverta och introverta situationer. Kanske är det en sån du är? Dimensionen med extrovert/introvert bygger på att alla människor har drag av BÅDA sidor. Det som avgör är det DU anser dig ha mest av. När jag summerar mina beteendemönster inser jag att min introverta sida är tyngst (även om jag har flera typiska extroverta drag).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.