Tema försäljning – Vad attraherar Den tysta generationen? (1925-1944)

Tysta generationen: Opinionsstyrning och auktoritet

Den Tysta generationen har ett förtroende för auktoritet. De tror på experter och alla reklamfilmer med personer i vita läkarrockar är gjorda för dem (inte skulle väl en doktor ljuga?). Någon gång på 40- talet kom reklambranschen på att trovärdighet hos den som säljer är nyckeln till den tysta generationens plånbok.
(notis: Texten längst ner på bilden förklarar att Lucky strikes alltså enligt deras utsago är ett skydd mot hosta och irritation. Intressant eller hur. Detta innebär alltså att de 215 000 människor som dör varje år på grund av rökning, iallafall slipper att ha irriterade halsar?)

Det som är nytt, spännande eller annorlunda är generellt sett inte attraktivt för de tysta. Reklam som kopplar dem till andra människor går däremot hem. Detta är ett drag som de har gemensamt med asiatisk kultur där budskapet i en reklamfilm förklarar hur populär du blir bland dina vänner, snarare än hur snygg du blir. Det som kopplar den tysta till andra människor är sålunda intressant. När det gäller kanaler för att leverera budskapet är majoriteten av den tysta generationen ute på internet. Det är dock fortfarande den klassiska tidningen som är den stora reklampelaren för dem.
86 % av dem bläddrar i en tidning varje dygn[1]. Bilder är viktigt för budskapet. Det behövs en visuell koppling till produkter och gärna av det slag som förmedlar en känsla. ”Skynda dig att beställa!” är däremot en slogan som får den tyste köparen att backa. Detta är en konsument som kan beskrivas som skygg. Framfusiga försäljare eller påtvingande säljmanus är inte effektivt här. Det tenderar att bli en lång process att sälja en produkt till den tysta generationens konsumenter eftersom de är noggranna med att välja exakt rätt. För att stänga denna generella analys vill jag också inflika att denna generation brukar beskrivas som opinionsstyrd. Kanske är detta en direkt konsekvens av deras kollektiva tänkande? Det som deras familj och vänner väljer är ofta precis det som de väljer. Kanske är det därför som mycket reklam från 30- och 40-talet väldigt starkt visar på hur produkten knyter samman dig till din familj och dina vänner. I Toy-reklamen visar man tydligt att det minsann är mor och dotter tillsammans (notera det väldigt kristna utseendet)

Det kan uttryckas som att gårdagens reklam riktade sig mot kollektivet. Den sa att ”använd vår produkt och du blir populär bland dina vänner”. Dagens perspektiv är betydligt mycket mer individualistiskt och det är lätt att se hur budskapen idag speglar detta. Idag säger vi att ”Använder du vår produkt blir du 20% mer fantastisk!”


[1] Källa: Pew research center

Ett svar på ”Tema försäljning – Vad attraherar Den tysta generationen? (1925-1944)”

  1. Gammal reklam är ofta stor humor. Att bara googla ”classic ad” ger många skratt
    Fint att ni börjat använda WP förresten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.