Perserkatt eller Jack Russel?

Din chef stoppar in huvudet i dörrhålet
“Du, det har kört ihop sig för mig! Jag måste vara i New York imorgon för en femdagarskonferens men jag känner mig sjuk. Kan du åka i mitt ställe?”
Vad är din första reaktion? Spännande eller jobbigt? Kanske lite av båda? Introverta har ett lägre behov av förändringar och äventyr. Detta handlar om hormoner. Spänning för oss kan vara att se vad nästa operativsystem från Microsoft bjuder på för nyheter. Min forna kollega blev så uppspelt när han lyckats seriekoppla sina grafikkort att han fick byta byxor.

Extroverta tenderar istället att älska alla former av aktiviteter. De är alltid , ungefär som en Jack Russel-terrier. Extroverter söker sig till en fylld kalender. Introverta söker snarare ett lugn, en avsaknad av aktiviteter i kalendern. Introverten är en hemtam perserkatt. Introverta är som lyckligast när vi kryper till kojs utan att morgondagen är fylld utav planerade aktiviteter. En extrovert ogillar ofta samma känsla av ”tomhet” och vill ha aktiviteter att se fram emot. Det här introverta lugnet medför en dock del positiva kvaliteter. Min extroverta fru Hanna har ofta det svårt att få våra barn att somna. Barnen kastar kuddar, studsar på väggarna och tuggar frenetiskt på möblerna istället. Det är som att de får energi bara av att hon är i rummet. Ifall hon lämnar för en stund och vandrar till kiosken händer något konstigt. På bara några minuter kryper de upp till mig i soffan och sen sover de helt plötsligt utan invändningar. Jag tror att detta är en effekt av min lugna framtoning. Hanna påstår att de somnar för att jag är “så jävla tråkig”

Det här med behovet av aktivitet behöver förtydligas. En extrovert människa har ofta en väldig energi för sociala sammanhang. De springer på möten, nätverksträffar, line dancing, babyyoga och massor av gruppsammanhang utan att tröttna alls.
Introverta har också massor av energi men den investerar vi i andra saker än det rent sociala. Författaren Stephen King beskrivs som en ytterst introvert person. Trots detta har han funnit energi nog att producera 62 romaner och hundratals noveller under sin karriär. Introverta människor är energiska men inte alltid på ett sätt som motsvarar normen. Jag tror det är viktigt för en stark organisationskultur att lyfta upp och erkänna båda dessa former av engagemang.
Apropå energi nu skall jag trotsa snön och bege mig till gymmet.

Ha en underbar helg på er!

2 svar på ”Perserkatt eller Jack Russel?”

  1. Som introvert känner jag igen mig i det du skriver. Organisationer behöver också förstå att extroverta aktiviteter för en introvert bränner en hel del energi.

    1. Håller med! Alltför ofta tolkas det som ointresse ifall du inte vill medverka på formella företagstillställningar. Det är dags att öka förståelsen för introversion som personlighetsdrag tycker jag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.