Tema försäljning – Vad attraherar Generation Y? (1982-2002)

Generation Y: Trendstyrda och ombytliga

Först vill jag konstatera att Generation Y är en mycket köpstark grupp med människor. När tidigare generationer sparat pengar till hus sparar de pengar främst till kortsiktig konsumtion av exempelvis teknikprylar som en Iphone eller en LED-TV. Faktum är att Generation Y lägger fem gånger så mycket pengar på konsumtion som deras föräldrar gjorde i deras ålder (även med valutaomräkning).
Y är fullskaliga konsumenter redan i unga år till skillnad från hur deras föräldrar var. Utmaningen med denna generation är flerfaldig. På plussidan är att de är köpglada konsumenter som inte drar sig för att unna sig själva dyra produkter. På minussidan är att de bestämmer sina egna trender. Det är sociala medier som Facebook och bloggar som styr vad som är ”inne” för denna målgrupp. De köper en snygg klocka, fotograferar den och lägger ut en bild på sin blogg. Deras vänner ser klockan och tänker ”Cool, en sådan vill jag också ha!”. Sen sprids budskapet som ett virus från vän till vän. Denna typ av viral marknadsföring dominerar 2000- talet och har (åter igen) ändrat naturlagarna för marknadsföring. Det är helt enkelt som så att det som säljer bäst för Y-generationen är det som rekommenderas vänner emellan. Egentligen är det inte direkt förvånande att det som en vän rekommenderar känns mer pålitligt än det som en tvålfager försäljare försöker sälja till dig. Ifall du säljer en dålig produkt och sminkar detta med flashig reklam, var beredd på att din produkt kommer att exponeras och hängas ut som undermålig inom loppet av en Youtubesekund. Å andra sidan blir populära produkter till succéer på extremt kort tid.

Ett tydligt släktskap till X-generationen finns representerat i den reklam som Y gillar. Det gemensamma mellan de båda generationerna är att vi älskar (och minns) reklam som vi uppfattar som ärlig, ironisk eller unik. JC Penny har en framgångsrik kampanj där budskapet levereras av en uttråkad tonåring som suckar ”Just show me the jeans”.
Ytterligare en aspekt att ta del av är att TV som media blir en allt mindre plattform för Generation Y eftersom det blir allt vanligare att denna generation inte ens äger en TV. MTV som var en pålitlig säljkanal för X-generationen har inte alls samma popularitet hos Y. Det som är värt att ta fasta på hos konsumenterna Generation Y är följande:

1. Kör inga tricks för du kan inte dupera oss. Vi genomskådar din produkt och din marknadsföringskampanj. Den omedvetna konsumenten är en myt från 30-talet.
Säljer du en dålig produkt så sätt bara en bra prislapp på den och var öppen med vad du erbjuder. Säg ”jag säljer skräp, men väldigt billigt”.

2.En generation som är stressad och där tid är en bristvara värdesätter enkla köpprocesser. Att Apple Istore blivit en sådan succé ligger till stor del i den enkelhet som det är att handla där. När kreditkortet är registrerat är det bara att klicka på skärmen för att tanka ner musik och mjukvaror.

3.Tänk på att det inte är du som skapar trenderna hos Y. Ifall du vill skapa en trend behöver du först få ett antal trendsättare hos Y att gilla din produkt. Ifall detta sker kommer försäljningen att sköta sig själv. Av denna anledning har det blivit allt vanligare med giveaways där en handfull attraktiva kunder helt sonika får produkter för att de förhoppningsvis skall skapa en trend bland sina jämnåriga bekanta.

Nu!
Det som hänt de senaste åren är att målgrupperna smälter samman. Apple, Nike och Guns and Roses har konsumenter och anhängare i alla åldrar. Åldersbarriärerna rasar som Berlinmuren gjorde på 90- talet. Föräldrar av idag använder internet i lika hög utsträckning som sina barn.
Det som kvarstår är att de flesta konsumenter är känsliga för status.
Statusartiklar som BMW eller Gucci appellerar till människor av alla åldrar. Begreppet målgrupp är därför på väg att smalna. För många produkter finns det bara en målgrupp. Den målgruppen är rätt och slätt människan.

3 svar på ”Tema försäljning – Vad attraherar Generation Y? (1982-2002)”

  1. Bently reklamen var cool som f-n. Att sälja en bil för 2,3 miljoner med ett pekfinger i vädret. det är fan rocknroll!

  2. Hmm, läste nyligen en lång (förvisso översatt) artikel om Generation Y från Yomomuri Daily angående spenderingsvanorna. Där såg statistiken helt annorlunda ut med en inkomst och spenderingsnivå på ca 1/8 mot föräldragenerationen. Det kombinerat med ganska stor apati mot konsumtionssamhället och ”villa, volvo, vovve” mantrat tidigare generationer jobbat efter målade upp en ganska dyster bild.

    1. Tjena Christian.
      Den ”österlänska sfären” är inte inkluderad i den statistik som jag refererar till. Begreppet med Generation X och Y är inte direkt applicerbart på asien utan vi refererar till Amerika och Europa i första hand. Anledningarna är legio, men mest uppenbart är att vi har så olika kulturellla intryck (musik och film är några exempel på detta)nJag misstänker att det är Japan du tänker på och där är det helt logiskt, med det som du beskriver. Vi talar ju då om ett land som är på en resa från att vara en superekonomi med extremt maskulin konservativ kultur, till ett samhälle med svagare ekonomi, jämnare könsrollsfördelning och liberalare tankegångar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.