Tack för intresset! – 16 septembers föreläsning om Generationer

Den 16 september arrangerade vi en öppen föreläsning om Generationer här i Sigmas glasskrapa i Malmö. Redan nu har den föreläsningen gett upphov till ett antal nya uppdrag, vilket jag tycker är oerhört roligt. Utöver att bara tala om generationer anordnade vi dessutom ”tidstypisk fika”. Vi gjorde helt enkelt ett bord per generation och där placerade vi ut både föremål, fotografier och fika. Tack för all hjälp Linda, Sofie och Anna. Så här fint blev Babyboomer-generationens(1945-1960) bord.
Det är lätt att glömma i dagens finkulturella cafékultur att en kopp kaffe bara kostade 5 kronor för några år sedan. Idag är kaffe en konstform där baristas jonglerar sig svettiga för att skapa konstnärliga symboler i skummad mjölk på varsamt utvalda och ekologiska bönor. På nittiotalet var cafékaffe något som smakade garvsyra och som stått på en värmeplatta en hel förmiddag. Trots den vämjeliga smaken satt vi generation X:are (födda 1961-1981) och drack detta ur höga glas (det var vågat på den tiden) medan vi kedjerökte på något sjabbigt hak. Som regel var café lite nedgångna och hade en atmosfär inte olikt en biljardhall.

När jag var liten innebar ”fika” att man fick sju sorters kakor (alltid ganska torra sådana) som man sköljde ner med saft som var utspädd med tolv delar vatten av min kostnadsmedvetna farmor. Varför någon uppfann finska pinnar kan man än idag fråga sig. Finns det någonsin någon som vid något tillfälle i historien tänkt att ”det här var minsann en riktigt god kaka!”. Sannolikt inte.

De riktiga vinnarna i café-kulturen måste väl ändå vara generation Y(1982-2002)? De har fått växa upp med latten, browniesarna, kladdkakorna och de saftiga muffinsarna som bakverk på café. Deras bild av café är betydligt mer klassig och finkulturell i många fall. De har lyckligtvis blivit förskonade från 80-talets dödskaffe och 60-talets sega kolakakor med bas av rågummi. För dem är kaffekultur en del av samma skola som vin, ost och choklad.

Nästa öppna föreläsning  är den 14 oktober då vi skall tala om universella och individuella drivkrafter! Varmt välkommen att anmäla dig till detta evenemang (begränsat antal platser)!

2 svar på ”Tack för intresset! – 16 septembers föreläsning om Generationer”

  1. Jag minns med skräck de där hemska syltkakorna från mitt barndoms purgatorium. Mormor envisades med att plocka fram de där vederstyggliga mjölklumparna så fort tillfälle gavs. Att gå på café är något helt annat idag än det var för 20 år sedan.
    Roligt att ni gjorde ett ”jippo” även på kakor =))

  2. Något jag inte såg på bilderna var de där FRUKTANSVÄRDA läskeblasken från 80-talet som hette Elvira Blåtira och vad det nu var. Några såna borde/måste ni ha med om ni kör jippot igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.