Lär dig att tänka SMART!

”Fantasi är viktigare än kunskap”
-Albert Einstein

Sigmas starkaste värdering ligger inkapslat i vårt SMART-koncept. Men vad innebär då denna kryptiska term?
Jo, som individer siktar vi på att ständigt finna nya möjligheter där andra ser lågkonjunktur eller återvändsgränder. Att tänka SMART är att utmana konventionerna och finna kreativa lösningar. Dock så är det inte alltid lätt att vara briljant, sprudlande och kreativ. Alla har vi samma hårdvara (läs:en hjärna), men det är vår mjukvara (läs:våra mentala strategier) som vi kan arbeta med (och ibland behöver vi ”ladda hem” en nyare version). Därför vill jag nu dela med mig av något jag kallar för kreativitetsmanualen 1.0. Det är en samling med rön, filosofi och psykologiska ”tricks” som du kan använda för att bli ännu SMART:are. Jag vill trycka på min övertygelse här, nämligen att: Alla är kreativa! Däremot har vår kultur ofta en tendens att avprogrammera oss från vår kreativitet ibland (Fråga dig själv varför ALLA barn kan teckna, medan endast en mindre grupp vuxna anser sig kunna detta?). Att vara SMART har bevisligen många sidor (vad det gäller bloggande är det exempelvis SMART att publicera ditt inlägg kl 15.00 en onsdag eftersom det statistiskt sett finns flest läsare just då).

Alla vet att kreativitet är något som är bra och som gagnar ett SMART företag. När man frågar någon vad kreativitet är inser man att det finns lika många definitioner på ordet som det finns människor.
Givetvis blir det då svårt att fånga in ett sånt vitt begrepp i ord.
Kreativitetslitteraturen kryllar av plattityder som säger ”tänk som ett barn!”, ”Tänk tvärtom!” eller ”Gör ingenting!”.
Men HUR blir man mer kreativ egentligen?

Jag har utgått ifrån en tes om att sann kreativitet inte är en roll utan fyra olika roller av tänkande. Den första rollen är ASTRONOMEN i min metafor. Astronomen är den person som upptäcker BEHOV (planeter). Den andra rollen är FORSKAREN. Forskaren är ”människan med glödlampan” som kommer på idéen till att fylla behovet (dvs uppfinner rymdraketen). Ytterliggare roller är VD:n och ASTRONAUTEN, men dessa förklarar jag nedan i manualen. Manualen är gjord för att kittla din förmåga att vara kreativ i och utanför din yrkesroll. Jag har strävat efter att detta skall vara en manual för den kreativa processen och inte bara en flummig samling av klicheér. Dock så uppskattar jag att få ta del av tankar, synpunkter, tips och kommentarer på materialet. Åsikter är den valuta jag vill ta del av.

Varsågod!

ps: Ett tips! Ifall ni skall skriva ut den så välj ”booklet” och ”left bind”, på era skrivainställningar. Då blir det en liten broschyr av det hela.

Här kan du ladda ner kreativitetsmanualen 1.0 !
(den är helt gratis, men det bör tilläggas att detta är en komponent i Egonaut Ledarskapsprogram och även ett kapitel ur min bokserie med samma namn)

Gratis är gott (del 4) – Den stora (lilla) navelskådarboken

Jag gör med detta inlägg ett (kort) avsteg från generationstemat.
Härmed presenterar jag nu min femte bok ”V?M är jag?”.
Sharing is caring lyder devisen och vem som helst får lov att ladda hem den gratis!

Den finns nu kostnadsfritt under ”nedladdning
Mest beskrivande är att benämna den som en bok om personlig utveckling. Det är du som skriver den större delen av boken och det den gör är att presentera ett antal frågor för dig (egentligen är det mest korrekta kanske att beskriva det som att ”boken coachar dig”).
Boken i sig har ingen direkt koppling till ämnet generationer utan handlar om beteende och personlighet snarare. Många av frågorna är kopplade till personlighetspsykologi.
Den är som sagt gratis, men jag lyssnar gärna på synpunkter och kommentarer om hur ni uppfattar den. Varsågod!

PS: Printar du den på en hyfsat modern printer är inställningarna ”booklet” och ”left bind” värdefulla att känna till.

Gratis är gott (del 3) – Kreativa rollkort

Kreativitet och entreprenörsskap handlar enligt min övertygelse om möjligheten att se bortom sig själv. En entreprenör kan kliva ur sig själv och placera sig i sin kunds skor. Ibland behövs resan bli ännu bättre än så. Då frågar sig entreprenören ”vad gör jag för min kunds kunder?” eller ”hur uttrycker jag behovet som en metafor?”.
Tankar som dessa handlar om perspektiv. Generellt så finns det något att vinna i att hela tiden vara ”lös” i sitt perspektiv på världen.
I många fall är vi starka i vissa roller. Som cynisk generation X:are har jag själv en tendens att se världen med något pessimistiskt perspektiv. För att hjälpa till med dessa perspektiv ger Egonaut nu bort en liten händig ”pryl” till.

Kreativa Rollkort

Så här funkar det. Du laddar hem denna gratis PDF. Du tar sedan och klipper ut korten och gör en kortlek. Varje dag drar du ett kort och får då tilldelat en roll eller ett perspektiv. Du låter sedan denna roll färga din dag.
Lycka till med att finna nya behov, idéer och affärer!

Gratis är gott! (del 2) – Pretentiös barnbok

Jag vill presentera Egonaut Mini.
Den är en barnbok som handlar om ledarskap och personlig utveckling. Den skulle kunna vara världens pretentiösaste barnbok, men den är skriven med glimten i ögat. Utmaningen med den är riktad till dig som förälder.

Att förklara vidsdomsord för små vetgiriga hjärnor (som precis lärt sig vad en Tyrannosaurus är) blir nekligen en pedagogisk utmaning av rang. Hur förklarar du för en fyra-åring vad Gandhi menade när han sa ”Var den förändring som du vill se i världen”?

Denna bok får du av mig. Du kan använda den hur du vill. Printa ut den, bränn den på bokbål, kasta dart på den eller vidarebefodra till människor som du tror är intresserade (och då får du gärna tipsa om bloggen med förstås).
Sharing is caring!

Håll till godo!
(Jag tar dock mycket tacksamt emot anekdoter om hur era små genier tar emot innehållet) Klicka på bilden för att ladda hem Egonaut Mini.

Ps: Tips ifall du skriver ut den är att använda inställningen ”booklet” och ”leftbind”. Kommentarer(4)

    Gratis är gott! (Del 1) – Kreativitetsmanualen 1.0

    Jag tänkte dela med mig av något som trängts i mitt huvud de sista åren. Alla gillar vi kreativitet. Alla vet att kreativitet är något som är bra och som gagnar ett företag. När man frågar någon vad kreativitet är inser man att det finns lika många definitioner på ordet som det finns människor.
    Givetvis blir det då svårt att fånga in ett sånt vitt begrepp i ord.
    Kreativitetslitteraturen kryllar av plattityder som säger ”tänk som ett barn”, ”Tänk tvärtom” eller ”Gör ingenting”.
    Men HUR blir man mer kreativ egentligen?

    Det är detta som jag grubblat mig fördärvad över. Jag har försökt att fånga in olika mentala strategier, olika sätt som vi kan tänka för att bli mer kreativa.
    Jag har utgått ifrån en tes om att sann kreativitet inte är en roll utan fyra olika roller av tänkande. Den första rollen är ASTRONOMEN i min metafor. Astronomen är den person som upptäcker BEHOV (planeter). Den andra rollen är FORSKAREN. Forskaren är ”människan med glödlampan” som kommer på idéen till att fylla behovet (dvs uppfinner rymdraketen). Ytterliggare roller är VD:n och ASTRONAUTEN, men dessa förklarar jag nedan i manualen.

    Nedan har jag inkluderat en kreativitetsmanual helt gratis. Den är gjord för att kittla din förmåga att vara kreativ i och utanför din yrkesroll. Jag har strävat efter att detta verkligen skall vara en manual för en process och inte bara en flummig samling av klicheér. Dock så uppskattar jag att få ta del av tankar, synpunkter, tips och kommentarer på materialet. Ifall jag kan få betalt på något vis för manualen så är det åsikter som är den valuta jag vill ta del av.

    Varsågod!

    ps: Ett tips! Ifall ni skall skriva ut den så välj ”booklet” och ”left bind”, på era skrivainställningar. Då blir det en liten broschyr av det hela.

    Bok: Generationer – från Pearl Harbor till Pearl Jam

    Några fick Iggy, Ziggy och Twiggy.
    Några andra fick Dr. King medan deras barn fick Burger King.
    Kryptiskt?
    Under semestern passade jag nämligen på att bli klar med en ny bok. Denna gången har jag fördjupat mig ytterliggare i ett ämne som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Detta ämne är för övrigt en stor del av mina Egonaut-böcker. Jag talar om Generationer.
    Boken blev 245 sidor som helhet och försöker att ge en helhetsbild utav de fyra generationer som dominerar planeten idag. Jag går in på allt från politik och psykologi , till musik och subkulturer som dimensioner i vad som format varje generation. Det jag försöker beskriva är sedan principer kring ledarskap och marknadsföring och hur dessa bör användas för respektive generation.
    Nu den 16:e September i Malmö kommer jag att hålla en föreläsning kring innehållet i denna bok. Du kan läsa mer om detta här

    Jag har lagt ut ett smakprov nedan:

    pdf
    Ps: För övrigt kommer min Egonaut-serie nu att tryckas av TUK-förlag fortsättningsvis, då jag i dagarna skrivit kontrakt med dem. Jag ser fram emot det samarbetet då jag har en mycket positiv känsla för det förlaget.