Specialist vs generalist – Vem är du?

Har du blivit klar över vad som är ditt ”kall” i yrkeslivet?

                  

SPECIALIST GENERALIST
Drivkraft: Ständig fördjupning Drivkraft: Ständig förändring
Söker total kännedom om sitt yrkesområde Vill lära sig 90 % av uppgiften (fort) och därefter bygga vidare på ett besläktat spår
Information Transformation
Söker principen och formen (ex: projektledning och specialisering med en specifik metodik) Söker principen men inte formen (ex: vill förstå principen bakom generisk projektledning. En metodik kan därefter snabbt läras in vid behov)
Kompetens byggs på höjden Kompetens byggs i sidled
Fokus och koncentration Lätt att distrahera
Objektivt kritisk Gillar allt
Respekt för metodik Pragmatisk med metodik
Finns i nuet Finns i det förflutna, framtiden och nutid
Ser vad något ”är” Spekulerar i vad något kan bli
Uppskattar beständiga arbetsuppgifter Trivs med föränderliga arbetsuppgifter
Tänker i sekvens Tänker parallellt
Passion för formen Passion för principen
”Du vet att du talar med en specialist när du inte förstår något , men det ändå är charmigt” – Edgar Degas ”När jag gjort något, vill jag göra något annat”
– Clifford Stoll

Värt att nämna är även episodikern vilken är en karriärväg som är vanlig bland generation Y. Episodikern påminner om generalisten i avseendet att denne söker ständig förändring. Skillnaden är att episodikern byter helt bransch snarare än bara ta ett steg åt sidan så som generalisten gör. Det kan låta som ett märkligt och osmidigt förhållningssätt till yrkeslivet, men värt att ha i åtanke är att gamla universalgeni som Leonardo Da Vinci eller René Descarte båda är exempel på extrema episodiker. René var tex jurist, astronom, författare, filosof och vetenskapsman i samma person
Vissa anser att generalister är utvecklare och specialister är förvaltare. Jag delar inte den uppfattningen utan ser detta som frikopplat till att vara generalist eller specialist.

2 svar på ”Specialist vs generalist – Vem är du?”

  1. Jag tycker generalisten är viss en typ på specialist. Sedan i min värld finns amatörmässiga specialister. Specialist antyder viss ambition som för vissa leder till avsevärd expertis!

  2. Hej Johan, du sätter fingret på en viktig sak. Det finns onekligen en väldigt subjektiv värdering kring ifall man uppfattar någon som specialist eller generalist. Nu vet jag vem du är och en person med en dubbel proffessur och din unika bakgrund har sannolikt ett perspektiv på ämnet som avviker från normen. =) Tack för idag förresten. Det känns mycket spännande. Någonting är i rullning…

    Ps: ”definitionen av kaos” behöver genomlysas nästa gång vi ses! ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.