”Vad är det för fel på dagens ungdom”?

”Youth is wasted on the young”
-Oscar Wilde


Varje generation anser sig ha rätten att tycka att det är något fel med den yngre generationen. Är verkligen alltid dagens tonåringar ”värre” än tidigare generationer? Är ungdomar resultatet av ett för evigt eskalerande förfall? Så här säger några studier:
Jag finner det extremt spännande att ta del av långtidsstudier som beskriver hur vi ser på tillvaron, på relationer och på moral. Idag publicerade DN en artikel som belyste hur en studie visar att dagens ungdomar är mer skötsamma än sina förlagor från 90-talet.
Fascinerande blir när långtidsstudier gör det möjligt att jämföra hur olika årskullar svarat på samma frågor. Genom att se vad 19-åringar på 40-talet tyckte om en fråga och jämföra med vad dagens 19-åringar svarar får vi en bild utav ifall vi är vår ålder eller vår tid. Grovt förenklat: är en tonåring en tonåring, eller skiljer sig olika decenniers tonåringar åt?

Narcissism (en drift av att vara alla händelsers mittpunkt)
Narcissism är den mentala sjukdom som du har när du slutar leta efter tecken på att du inte är universums mittpunkt. 90-talisterna är 65% mer narcissistiska än vad 40-talisterna var i samma ålder. 31% av Generation Y tror att de kommer att bli kändisar under sin levnadstid. 70% av denna generation tror också att de tillhör de 10% som är presterar bäst akademiskt (matematik är antagligen inte inkluderat i deras sinnebild).

Extroversion (utåtriktad personlighet)

Dagens 90:talister anses vara 83% mer extroverta än deras förlaga från 40-talet enligt psykologen Jean Twenge.

Dagens föräldraskap är mer socialt, kommunikativt och närvarande. Detta anses bidraga till denna ökning eftersom 90-talets barn i snitt haft 37% mer övervakad tid än exempelvis 70-talisterna. Dessutom har den sociala normen ändrats till att idealisera extrovert beteende. Platsannonser söker ju som regel någon som är ”social” hellre än ”reserverad”. Söker du på introvert får du snarare upp artiklar om seriemördare. Modern utformning av skolan har även den en väldig fokus på grupparbete och samspel mellan människor, vilket gör att introverta personligheter i viss mån kuvas.

Tatueringar
40% av generation Y har tatueringar. 25% av Generation X har tatueringar och 12% av Babyboomer-generationen har tatueringar. Jag tror att detta hänger ihop men en växande trend av att vilja odla sin unikighet. Generation Y representerar individualismen ställd på sin spets.

Det där med att stå på egna ben?
40-talisterna ansåg att man var ”vuxen” som 18-åring. 90-talisterna lägger den gränsen kring 30. Idag är det mer än dubbelt så många 26-åringar som bor hemma mot hur det var på 70-talet. Snittåldern för giftermål i nordamerika är idag kring 29 års ålder. På 40-talet låg den åldern strax under 20. Vi är ”unga” länge idag, tidigare generationer ville bli äldre fort (senioritet gav en naturlig status på den tiden)
Samtidigt är det 78% av dagens svenska ungdomar som kan tänka sig att bli entreprenörer, medan enbart 2% av 40-talets ungdomar kunde tänka sig samma sak.

Stress
”Tillvaron innebär mycket stress för mig” är ett påstående som fyra gånger fler ungdomar står bakom idag jämfört med 50-talets ungdomar. (75% av Generation Y svarade ja på detta påstående)
Faktum är att den ”normala” tonåringen idag är lika stressad som de tonåringar som gick i terapi på 50-talet för sin stress.
Psykofarmaka bland svenska tonåringar har ökat med 40% på tio år.

(källor är bland annat  Fortune, Forbes, Jean Twenge, PEW m.fl.)
Slutligen måste jag förtydliga att det är min åsikt att vi är vår tid. Det finns inga generiska tonåringar eller pensionärer, utan vi är vad vi är.
Du följer mig på Twitter här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.