Det som avgör om din extroversion är handikapp eller styrka

omg-it-spinsKanske har du märkt svårigheten i att avgöra om du är extrovert eller introvert egentligen?

Vissa dagar vill du dra en filt över huvudet och vara ensam. Nästa dag vill du dricka champagne ur en stövel på ett skumdisco (nåja). Bland riktigt bullriga människor blir du kanske introvert? Bland tillknäppta bibliotekarier blir kanske du den som kliver in och tar plats?
Ifall du har en yrkesroll som kräver utåtriktat beteende kan det lura dig att du ”är” ditt yrke. När du då gör personlighetstest är det vanligt att svara efter din yrkespersonlighet. Lätt är även att avrunda svaren till det som är idealbeteendet. Idag är det mest rätt att vara extrovert men för sextio år sedan var introversion idealet -”tala är silver tiga är guld”.
Det finns ytterligare en dimension av extroversion. Genom att ta ställning till den kan det klarna. Kanske säger denna dimension mest av allt om din person?

Vad Snobben kan lära oss…
introvertAtt pendla mellan introvert och extrovert är rätt naturligt. 70% av planetens befolkning anser sig ha drag från båda sidorna av spektrumet.
Den legendariske psykologen Hans Eysenc förde in en ytterliggare dimension till begreppet extroversion. Han uppdagade att det fanns en sida som var extremt viktig att uppmärksamma. Han kallade denna sida för stabilitet.

En introvert människa med hög stabilitet skiljer sig på flera sätt från en människa med låg stabilitet. Ibland kallas detta neurotiscism Denna term beskriver en människas benägenhet att uppleva och uppvisa negativa känslor. En neurotisk människa har lätt för att känna ilska, nedstämdhet och pessimism. Eysenc var av åsikten att denna dimension avgjorde ifall personlighetsdraget extroversion är en styrka eller inte. Ett exempel: Det där med att vara “social” anses vara det starkaste draget inom extroversion. Är du social på rätt sätt gillar du människor och att föra en dialog. Du är observant på andra och intresserar dig för det som de säger. Är du social men inte stabil använder du människor på samma sätt som vampyrer använder blod. Du vill ha en publik som lyssnar på dig och dina behov, men du inte är speciellt intresserad av andras tankar. Kombinerar vi extroversion och stabilitet får vi alltså fyra olika personlighetstyper. Namnen på dessa lånade Eysenc från en grekisk filosof som levde 2500 år tidigare. Dessa är –Kolerisk, Flegmatisk, Sangvinisk, Melankolisk,. En stabil människa skördar alla fördelarna med sin läggning, medan den instabila skyltar med nackdelarna. Utmärkande för Eysencs fyra personlighetstyper:

Extrovert och instabil – Kolerisk
Peanuts_LucyExempel: Lucy, Miss Piggy, Kalle Anka, Big Brother-Linda
Kanske är Lucy i serietidningen Snobben en ikonisk bild av den koleriska människan. Detta är en person som är utåtriktad och temperamentsfull. Hon visar vad hon tycker, reagerar snabbt och baserar sina åsikter på magkänsla. Ofta dominerar den koleriska sin omgivning på ett dåligt sätt. Det är någon som är lite av en vindflöjel och kan vända hastigt. Den koleriske är en svår person att förhålla sig till eftersom temperament, åsikter och värderingar ändras stup i kvarten. En stor vikt fästs vid status och prestige, titlar blir viktiga.

Introvert och stabil – Flegmatisk
Peanuts_linus-blanketExempel: Linus, Buddha, Gandhi, Nalle Puh, Leif G.W Persson
Detta är en lugn och trygg människa med en djupt rotad självbild. Det finns litet behov av självhävdelse eller av att dra uppmärksamhet till sig. Denna introvert uppfattas ofta som en god lyssnare, en eftertänksam beslutsfattare eller en vis gumma. Den flegmatiske är en reflekterande analytiker som är mycket objektiv och orubblig i den tankeprocessen. Som ledare är det någon med en hög tilltro till sina medarbetare. Flegmatikern släpper fram sin omgivning och låter dem skina.

Extrovert och stabil – Sangvinisk
Peanuts_snoopy-snoopy-7395937-300-333Exempel: Snobben, Jesus, Bamse, Marc Levengood Detta är den extroverta personligheten när den kommer till sin fulla rätt. Utmärkande är en positiv och optimistisk syn på livet. Sangvinikern hyser en tilltro på människorna omkring sig. Detta är någon som gillar andra människor av rätt anledningar. Hon betraktar inte andra som verktyg för att uppnå inflytande eller status. Han är en omtänksam person som inkluderar andra människor i samtal och håller kommunikationen varm. Att vara hjälpsam utan att förvänta sig något i gengäld är ett sangvinistiskt drag.

Introvert och instabil – Melankolisk
Peanuts_CharlieBrownExempel: Charlie Brown, Ior, Woody Allen, vem som helst som är Emo
När den introverta sidan kombineras med låg självkänsla skiner en orolig personlighet igenom. Detta är en människa som betraktar förändringar som hot och främlingar som konkurrenter. Tillvaron betraktas genom pessimistiska glasögon och man undviker att ta kontakt med okända människor. Cynism är ett starkt drag här och den melankoliske ser baktankar hos andra människor även när de gör goda saker.

 

Men hur vet jag om jag är introvert eller extrovert?
Stability”Minst fel” är att fundera länge på vad du gör med den tid du har över. Hur du använder tid när du inte har några ”måsten” är enligt mig det som säger allra mest om din läggning.

Notis: Både neurotiscism och extroversion finns med i big five teorin. Även om de följdaktligen inte är samma drag så korrellerar de. Neurotiscism korrellerar negativt med extroversion. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.