Därför blommar dina talanger ut sent…


Värt att påpeka är att många av vår tids mest strålande talanger definitivt inte betraktades som talanger tidigt i livet. Einstein hade en lärare som skrev att ”Einstein du kommer aldrig att bli något ”. Michael Jordan som numera kallas för ”världens genom tiderna bästa basketspelare”, blev kickad från gymnasielaget för bristande prestation. Detta är mycket vanliga mönster när vi tittar på stora talanger. Ofta verkar talangen ha varit oskönjbar för talangscouter och lagkaptener tidigt. Anledningen till detta är egentligen inte så mystisk. Ifall en betraktare ser på en grupp med unga idrottsförmågor kommer denna att se ett antal människor som gör det som de vet att de gör bra. Dribblarna kommer att dribbla, medan de som skjuter bra kommer att sparka hårda bollar mot mål. Kort sagt, den större delen av en session kommer varje individ att försöka göra det som han eller hon tycker sig vara bra på. Undantaget här är den ”riktiga” talangen som med okuvlig frenesi kommer att öva på de små moment som denne inte är duktig på. Med tusentals loggade timmar kommer dock talangens breda och heltäckande förmåga att bli allt mer uppenbar. Ju mer tid som flyter desto starkare kommer denne att skina. Att fokusera på sina svagheter är ett nödvändigt ont. Tänk en boxare som är både snabb och stark men som ogillar att träna kondition. Oavsett hur snabb och stark hon är, kommer det ändå att ta tvärstopp efter en halv rond om inte konditionen är med.
Det kan uttryckas som att vanliga människor försöker blir specialister på en sak i taget, medan en talang arbetare som en generalist med flera parallella fokusområden. Till slut har denna generalist blivit mycket vass på flera saker samtidigt och det är först då som ”talangen” blir uppenbar. När vi talar om underbarn (likt Mozart) passar vi ofta på att glömma bort den enorma mängd med timmar som de trots tidig ålder hunnit anskaffa. Det som forskning hittills påvisat är att det finns ett högst linjärt förhållande mellan timmar och expertis.


Amerikanska skolverket har skapat ett antal intressanta definitioner på vad som kännetecknar talang hos barn. Detta är deras definition:
”Talanger – Barn och ungdomar med enastående förmågor vilka utför eller visar potential att prestera på anmärkningsvärt höga nivåer jämfört med andra i deras ålder, erfarenhet, eller miljö”

Efter studier av ämnet har skolverket funnit ett antal egenskaper som de menar är tydliga hos unga talanger. Som förälder kan det vara intressant att leta efter följande drag även hos sina barn.

-Begåvade elever är ofta perfektionistiska och idealistiska (pedanter med starkt inre patos)

-Begåvade elever kan uppleva ökad känslighet för sina egna förväntningar och andras. (stark affektiv sida med temperament)

-Begåvade elever är asynkrona (de har ofta många parallella aktiviteter i gång samtidigt)

-Begåvade barn är problemlösare av naturen

-Begåvade elever tänker ofta abstrakt och med sådan komplexitet att de kan behöva hjälp med konkreta studier och sina färdigheter med att skriva prov.

-Begåvade studenter definierar ofta framgång som att få högsta betyg medan allt annat är ett misslyckande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.