Är det lönt med lön?

Ett ämne som ofta diskuteras i media är betydelsen av lön och bonus system. Blir du mer motiverad av en hög lön? En VD ringde mig för några veckor sedan och yppade att det fanns ett problem med att tillsätta rätt kompetens i hans ledningsgrupper. Hans uppfattning var att det skulle behövas mycket högre löner för att locka in rätt styrelsemedlemmar. Detta är ett ganska traditionellt antagande, men står det sig fortfarande? Detta är vad som framkommit i studier kring belöningar.

-Människor med kreativa arbetsuppgifter blir sämre på att vara kreativa när en monetär bonus införs. Deras produktivitet ökar men inte kvaliteten på det som skapas. För att uttrycka det kort: de producerar massor med skräp (exempelvis: all Eurodisco)

-Människor blir mer motiverade av att få ett lönetillskott. Effekten är bara temporär och snart har engagemanget planat ut sig till normalnivån. Belöningar som har lång hållbarhet är uppskattning i form av ord och uppmärksamhet.(exempel: Employee of the month-utmärkelser är därför rätt i flera avseende)

-Människor med tråkiga arbetsuppgifter motiveras av bonus. Den kan verka som en temporär boost som tar dem förbi de tråkiga elementen av arbetet. (Daniel Pink kallar denna belöningsform för If-then med anledning av att de är utformade enligt principen gör du detta, får du denna kompensation)

-80- och 90-talister har ett kluvet förhållande till lön. I yrke som valts genom personligt intresse (ex IT) är lönen oviktig. I yrke som däremot dödar din själ (allt ekonomirelaterat) är lönen jätteviktig.

-Motivation krymper av en lön som de uppfattar som orättvis. Vad som är en rättvis lön definieras av referensmänniskor. Dessa är som regel de som du anser dig vara jämlik i avseende erfarenhet, kompetens och utbildning (du tycker dig ha samma status). Det är förhållandet mellan referenserna och den egna lönen som avgör ifall det känns rättvist. När din jämnåriga kollega som läst samma utbildning som du men som arbetat kortare tid än du har mer i lön kan det kännas orättvist.

-För yngre medarbetare (under 24år) är utbildningen en arbetsgivare erbjuder dubbelt så viktig som lönen.

-Lön är infrastruktur för engagemang (när den är korrekt dimensionerad). I rätt dos är den något som finns och behövs men som inte utgör den främsta anledningen till att någon jobbar. Att ge någon en medellön + kanske 5% mer kan ha en stor effekt på engagemang.

-Du vill ha motiverade medarbetare eftersom de stannar hos dig (86% högre lojalitet). En bevisad sanning är också att en höjd medarbetarnöjdhet innebär en höjd kundnöjdhet.

-Marknadsledande företag kännetecknas som regel av en högre andel engagerade medarbetare (Gallup). Det behövs engagemang för att prestera fantastisk service eller för att skapa magiska produkter som Ferraris. Att vara ledande kräver mer än arbetstagare som byter tid mot  pengar.

Detta är det som moderna undersökningar konstaterat. Det behövs ingen forskning för att rama in slutsatsen:
Ifall lönen är viktig för dig har du inte en arbetsform som engagerar dig.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.