Skötselråd för kolibri

Kolibrin är ett av naturens största (pyttesmå) underverk. Med en hjärtfrekvens på 1000 slag i minuten och med 200 vingslag i sekunden är kolibrin en extrem livsform. Aerodynamiskt är den unik och utför manövrer ingen annan fågel kan (exempelvis kan den flyga baklänges). Anmärkningsvärt är kolibrins absurda kämparglöd och mod. Det är inte ovanligt att kolibris driver bort rovfåglar och tar över deras revir (!). Den enorma aktivitetsnivån kommer dock med ett högt pris
.En kolibris ämnesomsättning är nämligen så hög att den alltid måste ha näring. På en dag konsumerar den halva sin vikt i socker. Den färgsprakande kolibrin är en slående metafor för den som agerar utefter inre drivkrafter, en talang. Ifall det inte finns nektar kommer fysiska och psykiska behov tvinga individen att leta efter en park som kan erbjuda detta.

Det finns de parkägare som medvetet söker upp och lockar in kolibris. De letar efter färgstarka exemplar som de attraherar med löften om riklig nektar och exotiska miljöer. Nyförvärvade kolibris anländer och förväntas pollinera sin hörna av parken. Tyvärr möts de ibland bara av döda rabatter oförmögna att livnära dem. Det som glöms bort i sammahanget är betydelsen av miljön. Kolibris är känsliga varelser som är beroende av att finna en symbios med sin omgivning. En traditionell miljö kan vara livlös och steril för dem. Ibland är den snäv och begränsande, vingklippande rent av, kolibris är inte burfåglar.

Skötselråd
Föda: En kolibri behöver snabb, ögonblicklig feedback i korta cykler
Miljö: Ju större mångfald och variation som finns i trädgården desto bättre
Utrymme: En kolibri behöver fritt utrymme men gärna inom ett avgränsat område

Feedback är nektar.
Sköt om dina kolibris (dom är underverk)

Ett svar på ”Skötselråd för kolibri”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.