Vad är rätta virket? Under huven hos en extrem yrkesroll

Det är en iskall men bedövande vacker morgon. Jag kliver ut under en azurblå himmel med en känsla av syfte. Regnvåt asfalt glittrar som guld i solskenet. Det finns massor av uppdämd förväntan inom mig när jag når entrén till akademin. Instruktören Anne-Mette möter mig i dörren. Hennes utstrålning är positiv och hållningen är rakryggad, stolt. Hon har isblå ögon och en trygg framtoning som inger förtroende. Min förhoppning är att hon skall hjälpa mig förstå den personlighet som krävs för ett av världens extremaste yrke.

Väl inne i de luftiga lokalerna ansluter varma yrvädret Åsa Kajrup. Hon ler mycket och beskriver sig själv som 100% extrovert. Hon är specialiserad på den avancerade och rigida urvalssprocess som tillämpas här (ett standardiserat testsystem kallat FEAST). Feast mäter alla upptänkliga dimensioner av kompetens, personlighet och kognition. Anne-Mette och Åsa arbetar med en utbildning som ställer så höga krav på kognitiv förmåga att endast en försvinnande liten del av världens befolkning kommer igenom nålsögat. De letar efter talangerna med ”det rätta virket”
Vi talar om yrket som flygledare.

Jag är här för att göra fältarbete kring hur extroversion kommer in i spel när det handlar om den här typen av extrema yrkesroller. Jag slår mig ned med dem och tiden som begrepp upplöses. De delar frikostigt med sig av sin kunskap och plötsligt är det eftermiddag.

Vad har extroversion med detta yrke att göra?
Extroversion är en dimension av personlighet som handlar om mycket mer än i vilken utsträckning du ”vill vara social”. Den sociala aspekten är snarare ett symptom på hur din hjärna bearbetar information. Den introverta och extroverta personligheten arbetar nämligen olika med det som sker i tillvaron. Det bör understrykas att detta drag är resultatet av biologisk hårdkodning. Vi vet idag att det är en medfödd och mycket stabil egenskap inom oss som kan observeras redan när vi är spädbarn. Här är några av de förhållande som statistiskt sett har kunnat härledas som styrkor med introversion och extroversion.

Vad har introverta för styrkor?
-Kan fokusera länge utan att tappa fokus (blir inte uttråkade lätt och behöver färre pauser)
-Stark i att improvisera och att hantera situationer som inte är intränade
-Uppmärksam på detaljer och även smärre avvikelser
-Tankeprocessen är långsam men djup (introverta har därför generellt sett en hög IQ och de flesta beslut är kognitivt avvägda)

Vad har extroverta för styrkor?
-Duktiga på att hålla flera bollar i luften samtidigt att arbeta på flera parallella spår .
-Perceptionsförmågan är hög. Extroverta tar in massor med information från syn, hörsel och andra sinnen (extroverta har kraftigare såkallade alphavågor än introverta. Dessa är kopplade till perceptionsförmåga)
-Bibehåller sin kapacitet även under stress.
-Tankeprocessen är snabb och ytlig. Det går mycket fort att bilda sig en uppfattning av situationen. Beslut blir snabba och rutinmässiga. Saknas rutin blir de ofta affektiva. Beslut tenderar att fattas ”på magkänsla”


Vilka krav ställer yrket som flygledare?
Anledningen till att just flygledare är intressant att titta på:
Många andra yrken är förlåtande. Det finns alltid sätt att hantera en yrkesroll så att dina styrkor och svagheter får det att funka. (En riktigt introvert HR-person kan ju välja att specialisera sig i lönesystem och arbetsrätt snarare än direkta sociala aktiviteter som anställningsintervjuer ex).Därför kommer vi i de flesta yrken att finna människor från hela spannet som är framgångsrika trots att de skulle kunna verka ”fel” (det finns introverta stjärnsäljare tex).
Men i flygledaryrket finns inte denna flexibilitet. Här finns det bara ett sätt att utföra arbetet på och därför blir yrket intressant. Kritiska egenskaper hos en flygledare blir i ett nötskal att ta in information fort, bedöma den korrekt och att dra slutsatser kring vad som kommer att ske härnäst:Tre viktiga egenskaper hos en flygledare är dessa:
1-Att kunna tänka parallelt. Det är en absolut nödvändighet att hålla många bollar i luften samtidigt.
2-En flygledare behöver vara duktig på att samarbeta med andra människor. Med detta menas exempelvis att förstå vilken information människan i nästa länk i kedjan behöver.
3- Ett beslutsfattande som kräver tydliga, rationella och snabba beslut.

Frågan jag ställde var alltså: Är flygledare introverta, extroverta eller spridda över hela spektrat?

Mötet som jag trodde skulle vara en timme blir till en heldagsövning med mycket intressanta diskussioner (häftigt att få se simulatorn på nära håll). Åsa och Anne-Mette har delat med sig frikostigt av det som sker bakom kulisserna när en extrem yrkesgrupp skall drillas. Nu följer en studie där vi tillsammans skall försöka utröna extroversionens/introversionens betydelse. Som tidigare påpekat:
Det är en väldigt liten procentuell del av befolkningen som blir flygledare. Hypotesen jag har är att det är utpräglat extroverta personligheter som klarar testerna.
Uppdatering: Det här är vad vi kom fram till

“One of the true tests of leadership is the ability to recognize a problem before it becomes an emergency.” -Arnold Glasgow

 

8 svar på ”Vad är rätta virket? Under huven hos en extrem yrkesroll”

  1. Tack Linus för ett inspirerande möte. Du har gett oss många nya spännande infallsvinklar och jag ser fram emot att gräva vidare i detta.

  2. Vilken ingress :-) Kunde riktigt höra den amerikanska speakerrösten på stereoider i bakgrunden, dock utan reklamavbrott och återblickar var 5:e minut :-)

    Seriös bakgrundsresearch du gör! Vet ju att du dragit paralleller till introverta WoW-spelande tonåringar och nu undrar jag om du bytt åsikt? Jag höll med dig tidigare och nu känner jag att du överger mig lite ;-) Min uppfattning baseras på många möten med trafikledare in action i hela Sverige (Luleå, Stockholm, Malmö m.fl.) men även i Ryssland. Det var dock 12-13 år sedan men visst upplevde jag dom som introverta och otroligt fokuserade. Visst är det hektiskt men hela tiden med bibehållet lugn även i stressade situationer. Visst var de ryska trafikledarna kanske lite avtrubbade pga vodkan och den kommunistiska jobbskapande atmosfären men nog var dom introverta alltid.

    Ska bli spännande att höra mer om dina slutsatser …och vilket yrke de WoW-spelande tonåringarna nu ska passa bäst i :-)

    1. Jimmie, du är inte den enda som är spänd på att höra ifall de wow-spelande tonåringarna kommer att ta över vår värld ;)

      Jag blir nyfiken på vad det är som gör att du anser att dessa människor var introverta? Var det den allmänna (nid)bilden av introverter som fåordiga människor, med pokerface, klippta-efter-en-skål och klädda i gråskalor? Eller handlar det om att de på sin fritid valde att ha mycket egentid. Jag vill inte låta ironisk, men jag har märkt att det verkligen är supersvårt att ”se” vad någon har för preferens. Idagens mediatränade samhälle är det många som ”känns” extroverta även om de i själ och hjärta är introverta. Men som sagt fortsättning följer på detta kapitel =)
      Vi hörs!

      1. Jag förstår och har accepterat att ni (eller vi?) introverta personligheter så småningom kommer att ta över världen, i alla fall tills nästa våg kommer om ytterligare 20-40 år :-)

        Anne-Mette och Åsa har nog en mer aktuell bild av flygledare men så här har i alla fall jag upplevt det:

        Jag bildade mig inte den uppfattningen just då för 10-talet år sedan men efter att ha blivit upplyst av dig i samtal samt utkastet av din bok om introversion kopplar jag samman flygledare och flygledarstudenter med:
        * En förmåga att härda ut långa stunder av isolering i ett väldigt högt torn med stundtals väldigt lite aktion (varierar så klart mellan flygtorn. Luleå t.ex. hade mer aktion än antalet ord i en dialog norrlänningar emellan ;-) )
        * Hyperfokus och intresse för något som inte förändrar sig speciellt snabbt
        * Stirra på små blinkande punkter på en monokron skärm, behöver jag säga mer? Även om det numera är färg, symboler och text
        * Kommunikation enligt protokoll och utan allt för mycket möjlighet att variera för att skapa ytliga kontakter
        * Förmågan över att bli nästan extatiska över väderleksrapporten, ett svart/vitt papper med enbart text, och av hur den tas fram av avancerade instrument.
        * När jag ser spänningen i ögonen när den röda brickan läggs över de övriga brickorna som representerar planen för att påminna sig själv om att ett fordon passerar över landningsbanan
        * Under långa stunder studera ett ganska oföränderligt landskap för att hitta avvikelser (flygplan som kommer in för landning)
        * Bibehållande av lugn i stressade situationer (även om jag observerat få sådana själv)

        Kanske är det som så att ny teknik och det ökande antalet resenärer (och därmed antalet plan) gör att flygledare numera passar extroverta bättre?

        Mycket process, struktur och regler alltså. Dessutom långa stunder av isolering (3-5 personer ensamma i ett högt torn) och mycket fokus på protokoll. Känslan jag får är att en extrovert människa skulle få krupp av understimulans alternativt bli utbränd av falsifiering.

        Någon enstaka var något mer extrovert lagd men hade slutat som flygledare och jobbade mer som koordinator i min kontakt.

        Vad dom gjorde på fritiden var inget jag la speciellt mycket vikt vid (för att jag är introvert eller för att jag var ung?).

        Kanske färgas min bild av flygledare av min generalisering av att de flesta ryssar är understimulerade över lag, troligen pga den kreativitet som skapat väldigt många arbetsuppgifter som tänjs för att fylla hela arbetsdagen. Alternativet var ju massarbetslöshet.

        Har aldrig sett Arlanda in action live men kanske hade jag haft en lite annorlunda bild om jag gjort det. De platser jag varit på har varit rätt stillsamma och fridfulla arbetsplaster långt från öppna kontorslandskap.

        Oavsett vilket så är jag imponerad av dessa människor som håller ordning på alla plan i vårt luftrum så att dom inte krockat med varken mig, där jag hängt i tunna trådar i luften, eller med andra plan för den delen.

        Ska bli spännande att läsa mer om din slutsats.

        1. Bäste Jimmie, vilket underbart strukturerat svar.
          Du måste vara mer introvert än du tror ;)
          Hur kommer det sig att du studerade flygledare?
          Dina observationer är mycket intressanta. Det här diskuterar jag gärna in person. Vi vet snart som sagt vad som är närmast sanningen.

  3. Linus – med den inledningen så undrar jag om din nästa bok blir en poesibok?! :-)

    När det sen gäller uppräkningen av egenskaper, så passar punkt 2,3 och 4 under introvert bra in på mig, vilket även punkt 2 under extrovert gör. Detta torde betyda att jag är främst introvert, men både jag själv och många jag träffat – anser mig vara mycket extrovert….. Hur är detta möjligt?

    1. Haha, jag försöker bara måla en bild Magnus ;)
      Det blir ingen poesi det lovar jag.
      Jag tror att svaret på din fråga står att finna i motfrågan: vad gör du när du inte behöver göra något?
      (lägger du din tid på egna aktiviteter eller dras du till sammanhang med andra människor?) Den stora majoriteten har som sagt båda behoven. De utpräglade extroverterna (de som alltid vill ha sällskap) och den utpräglade introverterna (de som aldrig känner ett direkt behov av sällskap) är sällsynta (ca 30% av befolkningen antas tillhöra extremerna).

      Det andra som bör tilläggas är att det handlar om egenskaper som korrelerar med introversion eller extroversion, det är fortfarande inte 100% träffsäkerhet. Det är exempelvis fler introverter än extroverter som tenderar att vara uthålliga för isolation, men det finns givetvis extroverta som kan hantera en sådan situation bra med.
      Ju mer ”i mitten” du befinner dig desto mer lär du känna igen av båda sidornas styrkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.