Testa dig själv- Hur extrovert är du?

Är du introvert eller extrovert?
De trettio påstående som nedanstående test innehåller är verifierade psykologiskt. De beskriver introversion och extroversion.
Fyll i dina svar men gör noteringar på ett papper om vad du svarade på varje fråga. I summeringen som följer kommer du nämligen att se endast en summering av vad alla respondenter svarar. Genom detta kan du då se om du är pratgladare/spontanare/blygare/vänligare än genomsnittet. Kort sagt du får svaret på hur du förhåller dig till resten av svaren..
Tack för medverkan.
(som du kanske läst håller jag på och undersöker ifall olika extrema yrkesgrupper har en samlad profil vad det gäller extroversion)
Ta testet! ->
Notis: En summering av de hittills inkomna svaren kan du se här

 

10 svar på ”Testa dig själv- Hur extrovert är du?”

 1. Jag har läst i din bok och tycker att den lyfter fram något mycket viktigt. Bristen i den och det jag ser här på bloggen är att inget i det problematiska med validering av begreppen introversion extraversion belyses. Det finns heller inga referenser till forskning här eller i boken. Om det test som finns på bloggen sägs att ”De trettio påstående som nedanstående test innehåller är verifierade psykologiskt”, vilket inte är ett gängse sätt att uttrycka sig på och jag undrar vad du menar med ”verifierade”. Inom ämnet psykologi talar man om ”valida begrepp” och olika slags ”begreppsvaliditet” vilket betyder att begreppen står i ett visst förhållande till ett kriterium. Källor, forskningsreferenser skulle lyfta det du gör betydligt.

  1. Hej Lars-Olov!
   Tack för ditt mail.
   Min bok saknar källförteckning av den anledning att min redaktör på Bonniers ville att den inte skulle kännas akademisk utan mer lättläst och skönlitterär.
   Däremot så har jag en diger lista med källor som jag använt i min bok. De forskare jag speciellt läst studier från angeånde introversion är Hans Eysenc och Jerome Kagan. Utöver detta finns det massor med referenser till Big Five och dimensionen extroversion.

   De påstående jag refererar till i testet kommer mer specifikt från International Personality Item Pool.

   Utöver andras forskning har jag även gjort egna studier kring introversion/ambiversion/extroversion i arbetslivet. Här är en summering av den senaste av dessa: https://docs.google.com/forms/d/1pzX0lRCWtdFXWubw8nYHB0jOv_0pYvl_6swUWtkkJLc/viewanalytics

   När jag skriver ”verifierad” menar jag som i ex Psykologiguidens definition: http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=verifiera dvs ”när man genom experiment, observationer, test och liknande finner att den teori som man formulerat stämmer med objektiva fynd”. Det jag menar är att påståendena har visat sig korrelera med personlighetsdimensionen extraversion enligt Big Five teorin.
   Hoppas det rätar ut några av dina frågetecken?

 2. Problemet för mig är att jag drar åt extremer i båda riktningarna. Läser din bok just nu och skrattar hög åt igenkänningsfaktorn. Det känns till och med som att jag känner dig. På en riktigt creepy nivå.

  1. hmm, kul att du gillar min bok. Jag behöver inte oroa mig för att du ska skriva hem brev till mig med utklippta bokstäver nu? =/

 3. Lyssnade på dig förra veckan på Arlanda. Vilken aha-upplevelse! Både för mina kollegor som ibland tycker jag är lite svår och distansierad, men främst för mig själv! En fin bekräftelse på att man kan vara på olika sätt och det är ok att vara jag.

  Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.