Hjälp svenskt arbetsliv att bättre förstå introverta, extroverta och ambiverta

ambiversionJag behöver några minuter av din tid. Jag håller på med en något fördjupad analys av personligheter för att kunna berätta för svenskt näringsliv om hur vi vill ha det på jobbet.

Jag har satt samman ett antal påstående som förknippats med introversion, extroversion eller ambiversion. Det har dock saknats en tydlig källa till varför dessa påstående kopplats till dessa olika personlighetsdrag. Därför har jag lagt ut en enkät nedan. När du fyllt i den får du tillgång till de svar som olika personlighetstyper gett som grupper. Detta är väldigt intressant även för den som redan kan mycket om personlighetstest och gruppdynamik.
Du fyller i undersökningen här.
Tack för hjälpen, och för all del sprid denna länken. Ju fler svar, desto mer relevant blir analysen!

5 svar på ”Hjälp svenskt arbetsliv att bättre förstå introverta, extroverta och ambiverta”

  1. utan referenspunkter är det ingen skillnad alls. På en likertskala är det dock mer logiskt att förhålla sig till dem utefter var i ordningen de kommer.

 1. Fyllde i formuläret o skickade in svaren, försvann länken då? Vore ju spännande att kunna följa svaren i de olika grupperna som d var tänkt…

 2. Hm. Mycket av det du skriver finns redan att läsa i ”The power of introverts” av Susan Cain. Fast det antar jag att du redan vet. När det gäller kontorslandskap finns det studier som visar att introverta klarar det bättre än extroverta, eftersom de redan har en ”skyddande bubbla” omkring sig. En allmän reflektion om det du skriver är att jag får en obehaglig känsla av en önskan om särbehandling, att ”gömma” sig bakom sin introversion. Det finns som jag ser det en stor vinst i att även introverta förstår betydelsen av att då och då ”komma ut”.

  1. Hej Christina, det stämmer att det finns flera böcker författade om introverta sedan tidigare. Det är inte så märkligt eftersom ordet är ett av de äldsta begreppen inom psykologin (nämns först inom litteratur på 1600-talet, men inom psykologin fördes det in av Carl Jung 1921). Så jag gör såklart inte anspråk på att ha uppfunnit ordet.

   Det var en intressant studie du nämner som jag inte känner till. Det är definitivt inte någon forskning jag tagit del av. Snarare är den låga toleransen för dopamin något som påverkar introverta till att vara känsligare för aktivitet. Tar du exempelvis utfallet av min studie (denna) så ser du stora skillnader mellan introverta och extroverta i hur de svarat på påstående kring detta. Exempel:
   ”jag ogillar kontorslandskap”(44% introverta håller helt med mot 12% extroverta), ”jag presterar bäst när jag avskärmar mig (tex med hörselkåpor)” (51% introverta håller helt med mot 16% extroverta), ”Jag är lättstörd” (35% introverta håller helt med mot 11% extroverta. Jag skulle nog påstå att även utanför denna studie har lätthet för distraktion och stresskänslighet blivit kopplat till introversion i flera studier.
   Att befinna sig i en bubbla är däremot väldigt introvert, MEN den där bubblan är skör och det finns en ledtid för att komma in i den (vilket gör kontorslandskap olämpliga i flera fall).
   Däremot finns det vägar runt den problematiken ifall arkitekturen tvingar fram landskapsmodellen.

   Det sista du skriver är den attityd som gjorde att jag skrev denna boken.
   Jag ogillar nämligen uppfattningen att det utåtriktade, ständigt sociala beteendet är idealet. Jag tror inte att de introverta människorna borde sträva åt att bli mer extroverta. Det jag vill uppnå är en breddning av begreppet normal. Att vara introvert är inget att ”fixa” eller träna sig ur, lika lite som extroverta borde träna på att inte vara sociala.
   Den tysta revolutionen är alltså menad som en inre uppmaning att se och uppskatta introverta drag i sig själv såväl som i andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.