Orkar du engagera dig i engagemang?

”Motivation är konsten att få människor att göra som du vill, för att de vill göra det”
-Dwight Eisenhower
I vårt medvetande bor en nyckfull pyroman. Ibland sätter han eld på grå stunder och tillvaron flammar upp. Han tycks agera planlöst. En gnista är allt som behövs.  Dödstråkig söndagsstädning blir plötsligt ett kreativt möbleringsprojekt. Det frigörs en chockvåg som bär oss så snabbt igenom en arbetsdag att vi inte hinner titta på klockan. Arbetsuppgifter går från kvävande plikt till uppslukande genuin glädje. Tillståndet har ett namn: engagemang. Är du en ”jag skall bara…”-person, är du redan smittad.

Den är en blytung framgångsfaktor för en verksamhet där människor är den främsta resursen. Det finns ett bevisat förhållande mellan graden av framgång och graden av engagemang (Gallup). Engagerade medarbetare är 86 % mer lojala och 43 % mer produktiva (Hay-group). Bortom statistik är insikten att en engagerad person motsvarar tre som har “ett jobb”. Engagerade byter inte tid mot pengar. De lägger hjärtat i arbetet och ser uppgiften som sin egen belöning. Engagerade medarbetare stärker varumärke och talar väl om sin anställning. Hon letar förbättringar och är kreativ i att finna nya möjligheter.
Engagemang ger naturlig motivation för medarbetare att hålla sig up-to-date med kompetens. Låg sjukfrånvaro är en tydlig indikator på högt engagemang. Varuhuskedjan Sears upptäckte att när de höjde medarbetarnas engagemang, höjdes även kundernas nöjdhet. Marriott hotels har en kraftfull HR strategi (fler borde apa efter): Genom att ta riktigt bra hand om våra anställda, tar de riktigt bra hand om våra kunder vilka besöker oss igen. En finurlig HR-chef jag talade med menade på att det är nyttigt att se sina anställda som kunder. Då följer frågor som: Hur får vi dig att välja oss även imorgon? Engagemang är nyckeln till allt värt namnet. Trots detta är endast 31% av arbetsstyrkan på ett genomsnittligt företag engagerade. Varför?

Det mjuka är det hårda
-Engagerar du någon, stannar de 87% längre än någon som ”bara jobbar”. Värdet på engagemang kan då vägas mot kostnaden för en nyrekrytering (svårt att sätta generella siffror på eftersom det är bransch och yrkesberoende, men det beräknas ungefärligt till 300 000-1 000 000sek)
-Ifall din verksamhet bygger på kundkontakt är medarbetarengagemang viktigare än någonsin (Gallup). Varje medarbetare ”är företaget” för din kund.

Hur f-ckar jag upp engagemang?
Enligt Gallup, CIPD, Forrester och McKinsey är det ganska enkelt. Det snabbaste sättet att göra dig av med folk: demoraliserande ledarskap (ja, människor vill ha SEK också men ge lagom med pengar så är det inget att fundera på). Tillsätt destruktiva chefer med individuella agendor och en kultur av kontroll, så är saken biff. Innan du vet ordet av snurrar personalomsättning som ett hamsterhjul.

Att stärka engagemang?
Presentism är myten om att hög närvaro på kontoret motsvarar hög produktivitet. Hög produktivitet är inte det samma som hög effektivitet.
Det är fullt möjligt att jobba superhårt och att producera massor med strunt under en arbetsdag. Att kämpa emot presentism är en första åtgärd ifall du verkligen vill skapa engagemang. Minska fokus på att mäta arbete som tid och plats och lägg kraften på att definiera mål och följa upp resultat. Använd tid till att vi försöka förstå engagemang och motivation. Detta kan du enkelt göra med en webbaserad enkät och några intervjuer. Det är viktigt att förstå temperaturen. Medarbetarna kanske är supernöjda med ledare och arbetsmiljö, men missnöjda med företagets profil utåt. Det viktiga är att förstå var styrkor och utmaningar ligger.
Tweeks för människors motivation
Flera vägar kan leda till en mer engagerad arbetsstyrka. Ett intressant grepp är segmentering. Ett företag konstaterade att de hade både arbetsnarkomaner och  ”fritidsorienterade” arbetstagare i sin arbetsstyrka. Istället för att moralisera bestämde de sig för att engagera båda grupperna. Människor som främst värdesätter sin tid utanför arbetet har sannolikt andra motivationsfaktorer än de som ständigt jagar nästa kundkontakt. Därför arbetade de fram två kategorier av engagemangspaket: ”arbetar för att leva” och ”lever för att arbeta”. Det finns flera tweeks som kan användas för att höja människors engagemang. Att skippa obligatoriska möten och göra alla sammankomster frivilliga är en tweek. Att tillåta medarbetare att använda egen IT-utrustning i tjänsten kan ha en mycket motiverande effekt exempelvis på yngre generationer. Listan kan göras mycket lång. Lite mer övergripande kan det uttryckas så här: Detta kännetecknar organisationer med högt engagemang:
1-Hög delaktighet
2-Bra chefer
3-Intressanta arbetsuppgifter
4-En känsla av tillhörande
5-Handlingsfrihet
6-Höga löner! (jag skojar, hög lön är inte viktigt. Är det viktigt är inte ditt yrke engagerande för dig, utan bara ett instrument för att uppnå något annat). Låt mig expandera lönefrågan, med några upptäckter från studier av engagemang. I organisationer med lågt engagemang tror många initialt att lönen är problemet. Efterhand som diskussionen pågår omvandlas vanligtvis problemställningen till att handla om mer övergripande frågor (brist på kommunikation exempelvis). ”Pengabrist” är ett symptom inte en sjukdom. Givetvis krävs det lön och avsaknaden är fatal för motivation. Det handlar här om distinktionen hög lön (dvs: ovanför medianen av vad du uppfattar som normal ersättning för din yrkeskategori).
”Pengar motiverar inte mig, de är bara ett sätt att hålla reda på poäng. Det som engagerar mig är att spela spelet” – Donald Trump.

Slutligen
Det mjuka är det hårda. Ifall du ser din medarbetare som en beläggningsgrad blir du  en lönecheck. Ifall du är en lönecheck har du noll lojalitet. Lojalitet bygger en bestående organisation. Investera tid på att designa en miljö där människor kan inspireras och engageras.

3 svar på ”Orkar du engagera dig i engagemang?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.